Framtidens bistånd

Idag inleds Vänsterpartiets kongress (som sänds live här) och om en vecka är det dags för Miljöpartiet de Grönas kongress i Uppsala. Det blir intressant att se om det påverkar innehållet i det rödgröna samarbetet, formellt sett bestämmer ju kongressen över partiledningen.

Till Miljöpartiets kongress så har jag, Niclas Hjelm och de blivande riksdagsledamöterna Valter Mutt och Annika Lillemets motionerat om att jobba med basinkomst/medborgarlön som en del av den svenska biståndspolitiken. Detta eftersom det verkar fungera utmärkt att slopa delvis korrupta mellanhänder och villkorslöst ge pengar direkt till de behövande!

Partistyrelsen stödjer motionen, så detta kan förverkligas som regeringspolitik framöver om vi får med oss S och V på det.

Hela motionen finns här nedan. Annika har varit huvudförfattare och partistyrelsens utlåtande finns längst ner.

Namibias huvudstad Windhoek. Foto: Brian McMorrow

GÖR SOM I NAMIBIA – BISTÅ MED BASINKOMST

Ett unikt försök med basinkomst som en väg ur fattigdom, Basic Income Grant (BIG), har gett mycket goda resultat. Idén är enkel. Varje invånare under pensionsåldern i Otjivero, en fattig by i Namibia, har sedan januari 2008 fått 100 namibiska dollar, ungefär 80 svenska kronor, i månaden, utan krav och villkor.

Utvärderingen av projektet har visat att fattigdom, undernäring och brottslighet minskat kraftigt. Antalet barn som går i skolan har ökat dramatiskt. Många HIV-positiva invånare har fått det bättre då de nu har råd med mat och transport till den närmaste staden för behandlingar.

Nya företag har startats av bybor. Ett exempel är ett bageri som Frieda Nembwaya startade i liten skala när hon fick råd att köpa en säck mjöl för sina första 100 dollar. Hon fick snart konkurrens av andra entreprenörer. Verksamheten blomstrar och nu behöver hon anställa medarbetare. Hon är en av många som med mycket små medel lyft sig och sin familj ur fattigdom och därtill bidrar till andras försörjning.

När dessa utfattiga medmänniskor fick pengar att röra sig med fick de makt att själva förbättra sina liv utifrån sina egna behov. De fick också värdighet, vilket många framhållit som kanske allra mest värdefullt. De förvaltade förtroendet väl. Att lita på att fattiga medmänniskor själva vet bäst hur de kan skapa sig bättre liv, istället för att bestämma över deras huvuden vad de behöver hjälpas med är alltså inte bara respektfullt utan även effektivt. Respekterade människor kan göra underverk – inte bara i Otjivero.

Projektet har finansierats av en koalitition av namibiska och utländska frivilligorganisationer. Nu arbetar koalitionen för att BIG ska bli nationellt. Att ge alla Namibias invånare en basinkomst av samma storlek som i Otjivero skulle kosta omkring tre procent av landets bruttonationalprodukt. Pengarna föreslås tas in genom inkomstskatt.

Det finns all anledning att dra lärdom av erfarenheterna från Otjivero. Det är angeläget att svenskt försvarsbistånd utformas så det gör så mycket nytta som möjligt. Att ge pengar direkt till fattiga människor förhindrar att de försvinner genom korruption på högre nivå. Det ökar också sannolikheten att pengarna verkligen används så de kommer till nytta för de mest behövande. Det är också långsiktigt hållbart att hjälpa människor lyfta sig ur absolut fattigdom så de kan försörja sig själva på sikt.

Det finns därför all anledning att anslå en del av det svenska biståndet till basinkomst till de fattigaste, särskilt som det finns fler liknande exempel.

Därför yrkar vi
att riksdagsgruppen uppmanas att kraftigt verka för att en del av svenskt bistånd ges som villkorslös basinkomst till människor i fattiga länder.

Partistyrelsens yttrande:
Bifall
Partistyrelsen stödjer motionärernas intentioner kring ett riktat bistånd för basinkomst som förebygger fattigdom och direkt svält som del av den svenska biståndspolitiken.

Intressant? Andra om , , , , , , Namibia

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Framtidens bistånd”

 1. Pierre Ringborg Says:

  Er MOTION är väldigt intressant. Jag bevakar er på distans och ska blogga och föja er på facebook och Twitter. Lycka till Göran jag håller på er som drar åt det hållet du drar.

 2. Göran Hådén Says:

  Tack Pierre!

 3. En medborgarlön som faktiskt fungerar « Svenska visioner Says:

  […] medborgarlön: Robert Wensman, Isobel, Nisse Lindblom, Tommy1960, Redeyedrodskey, Waldemar Ingdahl, Göran Hådén, Cynism, Sargoth, Björn Andersson, Rosemari Södergren, Birger […]

 4. Roland Dahlström Says:

  Tycker att detta verkar vara framtidens mellodi ! Men man måste ju då få ställa sig frågan om en fattig också får lov att bli rik , en fattig som blir rik kan ju faktiskt bli väldigt girig . Enligt min åsikt så kan man bara bli rik om man är girig , den som är generös kan aldrig bli rik , i annat fall så är man inte tillräckligt generös . Storföretagens största ursäkt för att få behålla sitt intjänade kapital brukar allt som oftast vara att dom behöver investera i nya maskiner och dyligt . Jag är rädd får att vi kommer att se en repris på misstagen som blev gjorda av oss i Iländerna . Den som lever får se ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: