Höga löner meningslösa

Som vanligt är det i år massor av intressant kunskap samlad och gott om goda idéer i motionerna till Miljöpartiets kongress. Några exempel:

1. Underlätta för ett nationellt e-bibliotek. Ett exempel på samverkan bibliotek emellan som redan finns är musikwebb.se

2. I Sverige säger sig 87 procent enligt Sifo vara positiva till att donera organ efter sin död. Ändå har endast 15 procent anmält att de vill det till donationsregistret. Detta eftersom det finns en psykologisk mekanism som gör att vi ofta låter den här typen av svåra val avgöras av vad som blir om vi inte utför en aktiv handling för att ändra utfallet.

Jag har tidigare bloggat om att detta är huvudorsaken till att svenskar är bland de sämsta i Europa på att donera organ. Att vi är det leder bland annat till att vartannat barn dör innan de hinner få en ny lunga, hjärta eller lever.

Nu föreslås i motionen att den som inte svarar på om de vill donera sina organ eller inte, ska räknas som donator istället för tvärtom. Utmärkt! I väntan på att det blir så kan vi uppmana var och en att anmäla sitt besked redan idag här.

3. Halvera riksdagsarvoderingarna. Miljöpartiet driver redan en sänkning med 10 000 kronor, men det finns inga bra skäl att inte gå ännu längre. Jag har massor att säga om varför, men i korthet:

Hög lön varken ökar lyckan eller minskar arbetsbördan för löntagaren. Däremot är det dåligt för miljön. Att riksdagsledamöter och andra tar emot 55 000 i månaden plus en rad andra förmåner, har dåliga influenser på resten av samhället och bidrar till att politiker får dåligt rykte. Riksdagsledamöterna blir med ett så högt arvode mindre representativa för befolkningen, vilket snedvrider besluten.

En lägre lön kanske leder till att vissa riksdagsledamöter inte vill stanna kvar, men vore det verkligen en försämring att istället få in fler människor med sådana värderingar att de inte kräver att bli överbetalda?

Intressant? Andra om , , , , , ,

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Höga löner meningslösa”

 1. Nattbibliotek Says:

  Musikwebb är ingen ”samverkan mellan bibliotek”. Det är en tjänst som många köper. Den är dessutom inte särskilt smidig eller lättanvänd. På mitt jobb har vi slutat med den.

  Jag lämnade faktiskt ett besked om hur jag ville att de skulle göra med mina organ för rätt många år sen. Men jag fick aldrig någon bekräftelse på min anmälan vilket gör att jag fortfarande är osäker på vad som egentligen skulle ske om situationen uppstår.

 2. Göran Hådén Says:

  Hej!

  Tack för bra förtydligande och info om musikwebb. Själva samverkan skulle väl bestå i att biblioteken utbyter erfarenheter om användningen av musikwebb.

  Angående donation så är det senaste beskedet som gäller, så om du ger besked igen på http://www.donationsradet.se, så bör du få ett bekräftelsebrev snart efter det.

  Mvh Göran

  • Mose Says:

   Vi kan hoppas att fråga 3 blir en tävling i goodwill. Gissar att inte alla vill rösta ja till att sänka sina löner men det är bra förslag! Fortsätt våga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: