Folkpartiet för 80 timmars arbetsvecka för unga?

Det sägs att de politiska partierna är så lika varandra nu för tiden. De har onekligen blivit mer lika varandra, men visst finns det fortfarande stora skillnader.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund – majoren med hjärtefrågor som att unga ska ha mindre att säga till om, och att det inte är så noga med fakta – gör sitt bästa för att sticka ut. Nu med förslaget att människor under 23 år bara ska få hälften så hög lön som människor som fyllt 23.

Björklund passar också på att omdefiniera begreppet ”vuxna” till att gälla just personer som fyllt 23… Om 22-åringarna ska kallas barn eller snorvalpar i Björklunds Sverige är ännu oklart. Om det blir barn så har Sverige över en natt fått över en halv miljon nya barn! 🙂

Den här åldersdiskrimineringen sägs till och med strida mot grundlagen. För att tjäna lika mycket som andra måste alltså personer under 23 år, förenklat sett, jobba 80 timmar i veckan om Björklund får bestämma.

En förstagångsväljare kan i höstens val alltså välja mellan ett samhälle med 30 timmars arbetsvecka (Vänsterpartiet) eller 80 timmars arbetsvecka (Folkpartiet) för att få ut samma lön som med dagens 40 timmars arbetsvecka…

Vad säger spelbolagen – kan vi få några odds på hur många förstagångsväljare som kommer att rösta på Folkpartiet efter det här? 🙂

Ännu ej vuxen enligt Jan Björklund. Möjligen barn. Foto: Darz Mol

Intressant? Andra om , , , ,

Annons

Etiketter: ,

5 svar to “Folkpartiet för 80 timmars arbetsvecka för unga?”

 1. Känner kristdemokrater sig själva? – Kuniri Says:

  […] ha.Märkligare är dock att han inte även ger sig på Folkpartiet, efter Jan Björklunds utspel om 80-timmarsvecka med bibehållen lön för alla under 23 år. Fast Jan uttrycker det förstås i termer av lägre […]

 2. Niki Westerberg Says:

  Jo,vi tycker faktiskt att det är rimligt att ungdomar – under en lärlingsanställning och utbildningsperiod – har en lägre lön medan de lär sig ett yrke. På detta sätt tror vi att det blir enklare för ungdomarna att komma in på arbetsmarknaden, skaffa sig en yrkesutbildning och arbetslivserfarenhet. När utbildningsperioden och lärlingsanställningen är slut ska ungdomarna naturligtvis ha avtalsenlig lön.

  Niki Westerberg
  redaktör sociala medier och webb
  Folkpartiets riksorganisation

 3. Göran Hådén Says:

  Det är inte idén med lärlingsjobb det är fel på. Men det är ju minst sagt skillnad på ”lägre lön” och ”halva lönen”.

  Ett mycket vettigare (MP-)förslag för att göra det lönsammare att anställa unga som har problem att få jobb, är att införa ett första jobbet-avdrag om 2/3 av lönekostnaderna för arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ungdom.

 4. PeA Says:

  Det ideologiskt förrädiska och motbjudande med förslaget är att det lindas in i en retorik om att ”lära sig ett yrke” och ”komma in på arbetsmarknaden”.

  Detta implicerar (1) att själva lärandet skulle vara mindre viktigt än själva yrkesutövandet. Som om inte det sistnämnda förutsatte det första. Utan lärande, inget yrkeskunnande. Men med den här inramningen framställs det som att det vore två skilda saker, som gör det möjligt för de som anställer att slippa betala för återskapandet av yrkeskunnandet. Det är helt uppenbart att detta bara är ett sätt att dumpa kostnaderna för reproduktionen av arbetskraften.

  Samma sak gäller med (2) ”att komma in på arbetsmarknaden”. Varför ska kostnaden för denna process läggas över på de som saknar arbete, istället för att ligga på de företag som tjänar på att köpa andras arbetskraft?

  Underliggande under båda problemformuleringarna är också en oförmåga att förstå att arbetskraft inte är en vara som alla andra. För det första skapar arbetskraften mer värde än den kostar att köpa. Det är därför företag över huvud taget kan gå med vinst.

  För det andra går det inte att skilja arbetskraften från den som arbetar. Jag kan sälja en extern ägodel som min telefon eller min tröja till dig och sedan gå hem och göra vad jag vill. Men jag kan inte sälja min arbetskraft till dig utan att också sälja en del av min livstid som jag aldrig får tillbaka, och under vilken jag underställs dina order. Varför tycker Folkpartiet att yngre människors livstid bara är hälften så mycket värd som äldres? Varför tycker Folkpartiet att yngre människor kan kommenderas runt till halva priset?

  Och viktigast: Varför skulle någon ung människa acceptera att få sitt livsvärde devalverat till hälften?

 5. Göran Hådén Says:

  Nu finns en lista på Folkpartiets olika myndighetsåldrar!
  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/05/maj-28-2010-en-lista-over-folkpartiets.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: