Melodifestivalen är politisk

I melodifestivalen är det förbjudet med politiska sångtexter.
Problemet med den regeln är att allt är politik.
Det finns ett jämställdhetsperspektiv på allt.
Det finns ett miljöperspektiv på allt.
Det finns ett barnperspektiv på allt.
Med mera.

Var ska vi dra gränsen? När Christer Sjögren sjöng I love Europe var det helt ok. Samma sak med till exempel fredslåtar som i praktiken kritiserar de flesta länders politik. När Georgien sjöng ”We Don’t Wanna Put In” så var det också helt ok. Men bara i Georgien. I Europa var det inte ok att texten kunde tolkas som ”We Don’t Wanna PUTIN”.

Man hör det man vill höra.

Vodpod videos no longer available.

1976 ställdes hela festivalen in i Sverige, till stor del eftersom den ansågs vara för kommersiell. Året efter vanns festivalen av en hyllningslåt till ett kommersiellt popband. Senare har även låtar som ”Las Vegas” och ”Fyra bugg och en coca-cola” vunnit i Sverige. Men att nämna dessa kommersiella produkter var inte ok i Eurovision.

Ibland blir det kontroversiellt trots att tävlingen redan är över. Inför Europafinalen 2008 ställde 2007 års segrare Marija Serifovic upp i valkampanj för serbnationalistiske presidentkandidaten Tomislav Nikolic, medan festivalledningen nervöst talade om vikten av politisk stabilitet.

Till och med vilka länder som ska få ställa upp är en politisk fråga. Flera länder som inte ligger i det geografiska Europa får vara med, medan andra inte får det.

Störst kontroverser hittar vi föga oväntat i mellanöstern. 1978 avbröt plötsligt jordanska TV-bolaget JTV sändningarna och visade blomsterbilder då det visade sig att Israel gick mot segern. Senare vägrade jordansk nyhetsmedia meddela att Israel vunnit, utan meddelade istället att tvåan Belgien hade vunnit. 2005 drog sig Libanon ur tävlingen då landets TV-lagar förbjöd att Israels bidrag visades. Eftersom landet anmält sig, men sedan inte deltog blev de avstängda från tävlingen i tre år. Så sent som ifjol försvårade Azerbajdzjan röstning på Armenien.

Vodpod videos no longer available.

Men att en av de som var med och sjöng 1969 års tvåa i den svenska melodifestivalen (ovan) 41 år senare skulle gå mot statsministerposten anade nog ingen då 🙂

Några år senare var Mona Sahlin redan igång om politik, va:

Politikförbudet i Eurovision leder därför i praktiken endast till att upplevelsen av de politiska aspekterna minskar genom att alla håller sig till normerna.

En som inte höll sig till normerna var Islands Silvia Night 2006, vilket resulterade i att hon är den enda någonsin(?) som blivit utbuad av publiken i Eurovision. Hennes brott? Hon höll sig inte till sin könsroll.

Vodpod videos no longer available.

För övrigt är det fascinerande att Holland – som inte gått till final sedan 2004 – i år försöker med en klämkäck dansbandstivolisång skriven av samma man som skrev ledmotivet till Smurfarna. En låt som möjligen hade setts som modern innan sångarens moder var påtänkt 🙂

Intressant? Andra om , , , , , ,

Media: Ex, AB, AB2, AB3, AB4, AB5, DN, DN2, DN3

Etiketter: ,

9 svar to “Melodifestivalen är politisk”

 1. Walker Says:

  Intressant.

  Men det där med Silvia Night förstår jag inte riktigt, med att hon inte skulle hålla sig till sin könsroll?

 2. Göran Hådén Says:

  Det gäller förstås bara delvis. Hon spelade en roll där hon skulle vara extremt kaxig. De bästa exemplen är borttagna, men se t.ex. här:

 3. Walker Says:

  Jo, klippen känner jag till. Jag tolkar det som att folk tyckte hon var en idiotisk, elak och självupptagen nolla som inte tog tävlingen på allvar – inte att hon bröt mot könsrollerna.

 4. Göran Hådén Says:

  Ja, att folk gör en annan tolkning än mig är jag medveten om 🙂

  Jag är övertygad om att en kille hade kommit undan mycket bättre med att göra det hon gjorde.

 5. Walker Says:

  Kanske något, men folk som driver med festivalen går sällan hem.

 6. Walker Says:

  På tal om (nästan) ingenting så är detta min favoritlåt, ända sen barnsben:

 7. Göran Hådén Says:

  Inte? Det är ju iofs. en definitionsfråga vilka som driver med festivalen, men mitt ovetenskapliga minne säger mig att de brukar klara sig rätt bra, i alla fall på senare år när inte bara juryn bestämmer. T.ex. kom ju Ukraina tvåa 2007 med den här: http://www.youtube.com/watch?v=3XGMb5PakOQ

 8. Göran Hådén Says:

  Holland rosade inte Europa igår, så vissa ställde sig den ofta återkommande frågan: Om den här låten vann, hur lät då resten av bidragen i deras nationella final?

  Jo, i Holland tävlade fem olika versioner av samma låt! Juryn kunde inte enas om en favorit, studiopubliken hade en tredje favorit och några fler röstande fanns inte. Då löstes det hela genom att man under flera minuter i direktsändningen fick övertala kompositören ”Mr Smurf” att välja en vinnare 🙂

  Tvåan är minst lika fascinerande som ettan:

 9. Torun Says:

  Läckert! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: