25-30 % ungdomsarbetslöshet? Äsch, det är bara en synvilla enligt Reinfeldt

Reinfeldt menar nu att den höga ungdomsarbetslösheten bara är en synvilla. För om alla bara skulle räkna på Reinfeldts sätt så skulle ju ungdomsarbetslösheten inte vara så hög. Smidigt, va? Så talar Sveriges mest förtroendeingivande partiledare.

Det ligger ju också i linje med tidigare Reinfeldt-citat som att ”en viktig orsak till att många ungdomar inte får jobb är att de inte söker jobb”. Om det bara var ännu fler sökande per jobb, så skulle ju plötsligt massor av nya jobb skapas i Sverige! Eller?

Istället för att vissa ska jobba för mycket och andra för lite, så skulle vi kunna dela på jobben genom kortare arbetstid. Det är snart 40 år sedan sist nu.

Reinfeldt är också stabil i sina åsikter. Sommaren 2006 förklarade han att miljön inte var någon prioriterad fråga. Men redan i regeringsförklaringen i oktober samma år, så var klimatet plötsligt en ödesfråga enligt samme Reinfeldt. I samma anda höjde han också den så kallade bensinskatten lite  eftersom han konstaterade att det var ett nödvändigt och effektivt styrmedel.

Men när de rödgröna nu föreslår höjd bensinskatt så är det plötsligt inte alls bra och ”en råsop i magen på glesbygden”. Men det är väl så med ett påklistrat engagemang – det blåser lätt bort.

Vissa må tycka att två helomvändningar i den viktigaste frågan på fyra år är mycket, men allt är ju relativt. Rent teoretiskt sett skulle ju Reinfeldt ha kunnat ändra sig mycket oftare än så, så istället kanske vi ska vara glada för att det inte varit ännu värre?

Samtidigt ser det här året ut att bli det varmaste globalt sedan mätningarna inleddes på 1800-talet.

Det enda mål som går att urskilja för vindflöjeln Reinfeldt verkar vara att till varje pris styra Sverige och sänka skatter. För om han på allvar var intresserad av att förändra till det bättre, så borde han väl bry sig om vad forskarna säger? Men det är klart, det ses väl som mycket enklare att trixa med siffror och retorik, än att göra Sverige bättre på riktigt.

Intressant? Andra om , , , samhälle, , ,

Andra bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9101112, 13

Annons

Etiketter: ,

16 svar to “25-30 % ungdomsarbetslöshet? Äsch, det är bara en synvilla enligt Reinfeldt”

 1. Andreas Says:

  25-30% arbetslöshet bland unga skriver du. Ja, så är det och det är ju tragiskt. Jag tycker dock du bör fundera på hur det skulle se ut om vi inte gått igenom den värsta krisen sedan 30-talet. Sverige har klarat sig otroligt bra genom hela krisen. Hemska tanke om Sossarna, kommunisterna och miljöpartiet skulle regerat under finanskrisen, då hade säkerligen ungdomsarbetslösheten varit 40% idag. Sverige hade också behöft betala högre ränta på upplåning sedan marknaden inte hade varit imponerad av det ena mer galna förslaget än det andra.

  • Patrik Says:

   Håll dig till fakta istället för att spekulera. Det är alldeles för ofta som ni borgare säger att det hade blivit katastrof om Socialdemokraterna med samarbetspartners hade styrt landet under finanskrisen. Nu var det Alliansen som satt i maktposition. Det är de siffror vi har att gå efter. Resten är bara spekulationer utan verklighetsförankring och de tenderar också att påverkas av personliga åsikter.

   • Peter Q Says:

    Problemet med att hålla sig till sk.a fakta är att man då kör runt i uppkörda hjulspår. Man tillför inget nytt.

    Det grundläggande problemet när det gäller ungdomsarbetslösheten tycks vara att svenska arbetsgivare inte vill anställa ungdomar. dvs folk utan arbetslivserfarenhet på dagens ingångslöner.

    Jag ser 3 möjligheter:

    1. inför det danska flexsecurity systemet. dvs skrota först in, först ut och ersätt det med ett utbyggt skyddsnät. I Danmark där systemet finns gäller a-kassan i 4 år.

    2. Inför FPs ide om lärlingslön.Det fungerar i resten av EU så varför inte här?

    3. (min egen tankegång) ersätt högskolekompetens med arbetslivserfarenhet på yrkesinriktade utbildningar.

    • Göran Hådén Says:

     Peter Q: Jag ser fler möjligheter att motverka ungdomsarbetslösheten. Några gröna exempel:

     * Dela på jobben genom kortare arbetstid. Gynnar alla, även unga.

     * Inför friår, så får många som idag har svårt att komma in på arbetsmarknaden en chans.

     * De arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom mellan 20 och 25 år kan få en riktad skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften, under cirka ett år.

     * Satsa på fler utbildnings- och traineeplatser, riktat till arbetslösa ungdomar. Det kan bland annat handla om yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, platser i högskolorna och folkhögskolorna, komvux och så kallade traineeplatser i välfärdssektorn.

 2. Göran Hådén Says:

  Jag håller föga förvånande inte med 🙂

  Och den kris vi upplevt den här mandatperioden är ingenting mot vad vi kommer att uppleva i samband med peak oil och klimatkrisen. Än har vi chansen att effektivt begränsa skadorna och låta de åtgärderna gå hand i hand med ökat välbefinnande, men då har vi absolut inte råd med fyra år till med en moderatledd regering.

  • Danne Says:

   I den frågan spelar det ingen roll om det är rödgrönt eller blått. Sossarna styr de rödgröna, och dom bryr sig inte heller om klimatet (utom på retorisk nivå, så klart).

 3. Göran Hådén Says:

  Hittills har vi sett en tydlig skillnad mellan regeringsalternativen på klimatfronten.

  Höjd koldioxidskatt eller inte? Folkomröstning om Förbifarten eller inte? 67 % högre klimatmål för Sverige eller inte? Oljeborrning i Arktis eller inte? Billigare flyg och dyrare tåg, eller tvärtom?

  En längre lista finns här: https://hallplatshaden.wordpress.com/2010/01/24/lista-pa-regeringens-usla-klimatpolitik/

  • Danne Says:

   Ja, och du tror detta är en avgörande skillnad för om vi får en klimatkris eller inte? Om lilla fis-sverige sänker CO2-utsläppen med mindre än 1%?

 4. Göran Hådén Says:

  Förändringar i världen sker genom att vissa vågar gå före och visa vägen. Vi bör göra en del saker som ingen annan gör för att maximera denna effekt. Sedan är det ju en fördel att börja gå den här vägen nu, eftersom alla ändå måste göra det sedan när det blir svårare.

 5. Reinfeldt förnekar ungdomsarbetslösheten « Viktor Tullgren Says:

  […] att dagens snackis i bloggosfären är uttalandet vår kära moderata statsminister Fredrik Reinfeldt gjort om att […]

 6. Göran Hådén Says:

  Statens offentliga utredning 2006:77 identifierar två huvudförklaringar till ungas ökade psykiska ohälsa. Det ena är ungdomsarbetslösheten. Det andra är för mycket valmöjligheter. Om vi vill minska ungas psykiska ohälsa bör vi således byta regering.

  Källa: Sida 21-22 i SOU 2006:77 på http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/74/72/ff3f46fd.pdf

 7. Skyddar medierna Reinfeldt? | Kulturbloggen Says:

  […] av bloggare har tagit upp detta, som Hållplats Hådén: Reinfeldt menar nu att den höga ungdomsarbetslösheten bara är en synvilla. För om alla bara […]

 8. En skapad synvilla och en högervriden Robin Hood 2010 : GULLBERGIANA Says:

  […] Fredrik Pettersson, Kulturbloggen, Peter Andersson, HBT-sossen, Hållplats Hådén, Viktor Tullgren, Alliansfritt Sverige, Ulrika Falk, Peter Högberg, […]

 9. Oskrivet vecka 21 – Kuniri Says:

  […] menar han att samma höga arbetslöshet bara är en myt och en synvilla. (Du läste rätt. Jag lovar!) Detta fick Fredrik Segerfeldt att skriva sitt första nyanserade blogginlägg sedan jag började […]

 10. Ledarsidornas prioriteringar. « PeoWagstrom’s Weblog Says:

  […] Relaterat: S-buzz, Peter Andersson, Hållplats Hådén, Tullgren. […]

 11. Söndagskrönika om frön som blir arbete om man sköter dem rätt | Högbergs Tankar Says:

  […] och S-buzz och  Fredrik Pettersson och Kulturbloggen och Peter Andersson och HBT-sossen och Hållplats Hådén och  Viktor Tullgren och Alliansfritt Sverige och Ulrika Falk och Johan Westerholm. Som ni […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: