Oljan kan vara bra för havet

Den gigantiska oljeutsläppet i Mexikanska golfen har givetvis ställt till med en hel del elände. Ändå är inte forskarna övertygade om att det här oljeutsläppet totalt sett är dåligt för miljön. Hur är det möjligt?

Orsaken är att det som i vanliga fall görs i området – men som nu inte kan göras på grund av oljeutsläppet – faktiskt kan vara ännu sämre för miljön än oljeutsläppet.

Det handlar främst om överfiske och övergödning, som leder till långsiktiga och mycket allvarliga skador. Oljan kan naturen däremot bryta ner på mindre än ett år, istället för att den används och förstärker växthuseffekten mer.

Andra positiva aspekter är att oljebolaget BP förlorar mycket pengar på det här, samt att BP och kustnära oljeborrning får sämre rykte nu. BP:s greenwash-slogan ”Beyond Petroleum” ter sig onekligen ironisk i sammanhanget.

Men det finns också okända nackdelar med oljeutsläppet. Kemikalier har släppts ut i syfte att bryta ner oljan snabbare. Denna blandning kommer nu att ta sig upp i näringskedjan och till slut hamna på många människors tallrikar.

En annan nackdel jämfört med andra stora oljeutsläpp är att utsläppet här har skett på havsbotten och inte på havsytan. Videon nedan visar effekterna under havsytan av BP:s oljeutsläpp.

Intressant? Andra om , BP, olja, oljeutsläpp, USA, Mexikanska golfen

DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVT

Etiketter: ,

3 svar to “Oljan kan vara bra för havet”

 1. skärpdig Says:

  är du helt galen, får detta fortsätta kan en tredjedel av allt liv i havet dö. Den där olje källan är en av dom största i VÄRLDEN!

 2. Göran Hådén Says:

  Ur en av artiklarna jag länkade till:
  ”Olja utgör en fysisk förorening som framförallt är skadlig när den driver i land. Men den leder inte till långvarig förgiftning av havet. Det hävdar Olof Lindén, professor i maritim miljövård vid World Maritime University i Malmö. Han har forskat om hur oljeutsläpp påverkar ekosystemen.

  – Att kalla oljeläckan för en miljökatastrof är att ta i. Övergödning och överfiske utgör långt större hot mot havens eko­system, säger han.
  Mattias Rust, marinbiolog på Världsnaturfonden WWF, instämmer.”

  Det är förstås inte säkert att dessa herrar har rätt, men för mig berättigar det påståendet att olja KAN vara bra för havet.

  Skicka gärna källa till ditt påstående om du har.

 3. Räkna med miljön! « Hållplats Hådén Says:

  […] har tidigare skrivit här om att miljökatastrofer ibland kan vara bra för miljön, om de tillfälligt bromsar en permanent […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: