Spektakuläre Mockus i final!

Nu är det klart att en av vår tids mest fascinerande politiker på toppnivå, Antanas Mockus, har gått till final i Colombias presidentval 20 juni!

Colombias gröna parti bildades formellt i oktober 2009, så det är inte illa att redan slåss om presidentposten i ett land som är nästan fem gånger större än Sverige. För bara drygt tre månader sedan stöddes inte Mockus av fler än 1 procent av väljarna.

Det är mot den bakgrunden vi bör se det. Inte att Mockus i opinionsmätningarna den senaste månaden såg ut att få ännu större stöd.

Till skillnad från flera andra presidentkandidater som tidigare varit ett reellt hot mot makteliten, så har också Mockus sluppit bli mördad.

Det gröna partiets nuvarande representanter åstadkom underverk med huvudstaden Bogotá som borgmästare där 1995-2004. Eller vad sägs om 1100 nya parker, 15 nya bibliotek och att alla bostäder fick el, rinnande vatten och avlopp. Biltrafiken minskade med 22 procent, 98 procent av alla barn går idag i skola, antalet döda i trafiken minskade till hälften och antalet mord minskade med hela 70 procent.

Metoderna var minst sagt spektakulära, vilket jag tidigare skrivit om här och här, där det också finns en mycket sevärd dokumentär om Mockus.

Som grädde på moset lyckades Mockus få stadens till synes hopplösa ekonomi på fötter efter bara tre år. Bland annat genom att lyckas övertala 65 000 av stadens rikaste att frivilligt betala en extra skatt på 10 procent.

På den tiden var Mockus inte ens ansluten till något parti, men nådde enorm framgång genom att inte kompromissa. Trots att de gröna bara har 5 av 102 platser i Colombias senat, så tror Mockus ändå att han kommer att få med sig de andra partierna. Dels eftersom han är bra på att få med sig folk, dels för att han verkligen tror på styrkan i sina idéer. Det är värt att begrunda för de svenska partierna.

Mockus själv är känd för att vara mycket intelligent och ärlig, bland annat lämnade han tillbaka två miljoner dollar i oanvända kampanjpengar till staten efter parlamentsvalen i mars i år. Han är också känd som ”anti-politiker” för sina långa nyanserade resonemang, istället för one-liners i svart och vitt.

Mockus har över 700 000 fans på facebook och han verkar samla fler på sina torgmöten än vad de svenska partierna gör tillsammans.

Fler: SS, DN1, DN2, SvD, FT, Emma Grön, Tomas Melin

Intressant? Andra om , samhälle, , opinion, ,

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Spektakuläre Mockus i final!”

 1. Göran Hådén Says:

  Opinionsmätningarna förutspådde dött lopp mellan Mockus och Santos. Istället fick Santos mer än dubbelt så många röster som Mockus.

  Dels beror det på dåliga opinionsundersökningar, och enligt
  http://vidalatina.wordpress.com/2010/05/31/hur-kunde-det-bli-sahar/
  delvis på valfusk.

  Dessutom är Santos delägare till landets enda rikstäckande dagstidning, högerinriktade El Tiempo.

 2. Torun Says:

  Så himla fin film, jag blev lite tårögd..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: