1/3 av fredspris-Obamas ökande militärbudget kan räcka för att klara klimatet

SIPRI släppte idag sin senaste rapport om de globala militärutgifterna. Trots finanskris har militärutgifterna ökat globalt med nära 6 procent sedan föregående år (2008). Totalt har det skett en ökning i reella termer med 49 procent sedan år 2000.

USA ökade sina försvarsutgifter med 47 miljarder dollar 2009 och stod självt för 54 procent av ökningen av världens militärutgifter. Det här är alltså samma år som Obama fick Nobels fredspris för att han ingav hopp. Kanske skulle man gett det postumt till Michael Jackson istället, som också ingav hopp med sina fredssånger, men utan att storsatsa på krig 🙂

Riksdagspartierna i försvarsberedningen är däremot eniga om att ”miljöpåverkan och klimatförändringar utgör de allvarligaste globala hoten mot människors säkerhet”, samt att det inte finns något direkt militärt hot mot Sverige inom överskådlig tid. Sverigedemokraterna vill dock ge försvaret mycket mer pengar för att möta de hot som fanns förr i tiden…

Det finns en klar poäng med ett parti som hela tiden ligger steget före, som Miljöpartiet. Det vitaliserar hela den politiska debatten och underlättar verklig utveckling. Men jag måste erkänna att jag verkligen inte förstår poängen med att ge upp framsteg som redan gjorts och kämpa för bakåtsträvande politik så att vi åter hamnar steget efter. Några exempel: Sverigedemokraternas försvarspolitik, Moderaternas fördelningspolitik, Kristdemokraternas HBT-politik och Folkpartiets skolpolitik.

Lester Brown (som också borde fått Nobels fredspris 2007) visar i den bästa klimatboken Plan B 4.0 att det kan räcka med en tredjedel av USA:s militärutgifter för att globalt minska klimatpåverkan med 80 procent till år 2020.

Värt att prioritera, eller? I så fall måste vi agera nu, för senare blir det mycket dyrare och mindre sannolikt att det ens är möjligt.

Ett relaterat inlägg från mig finns här.

Intressant? Andra om, , , , Obama, ,

Media: DN, SVT, SVD, GP, SS

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: