Folkpartiet: Tyska viktigare än arabiska

Miljöpartiet de grönas skolpolitiska talesperson Mats Pertoft vill att hemspråk ska räknas in vid intagningen till gymnasiet. Utbildningsminister Jan Björklund vill i stället ge extra poäng till elever som läser de gamla främmande språken tyska, franska och spanska.

Det är ännu ett tydligt exempel på hur fast Björklund är i en hopplöst förlegad världsbild. Det lär ju vara minst lika användbart i framtiden att kunna till exempel arabiska eller kinesiska, som de språk som var viktigast här när Björklund var liten.

Så går det när man baserar sin politik på tyckande istället för fakta, och inte är öppen för att ta konsekvenserna av att världen förändras.

Intressant? Andra om , , , ,

Annonser

Etiketter:

3 svar to “Folkpartiet: Tyska viktigare än arabiska”

 1. Jenny Says:

  Intressant

 2. Erik Says:

  Jag håller med Jenny om att det är intressant. Och jag håller med Björklund om att tyngdpunkten bör ligga på tyska, franska och spanska i stället för på kinesiska och arabiska. När man lär sig ett främmande språk tar man även till sig en del av en främmande kultur (eftersom språket är en del av denna), och gör indirekt språkets ursprungsland eller -länder till kulturexportörer. Att lära sig ett språk är ett närmande. Att inte lära sig ett språk är ett tydligt avståndstagande. Själv är jag nöjd med det avstånd mellan oss och Kina och arabvärlden som finns.

  Att arabiska kommer vara ett viktigare språk i framtiden än det är idag, verkar inte heller särskilt sannolikt. Arabländernas inflytande i världspolitiken bygger i regel på oljan som de sitter på å ena sidan, och västvärldens beroende av den å andra sidan. Men när den är slut, eller när oljan blivit onödig (om detta skulle ske tidigare), är det inte sannolikt att arabvärlden kommer ha särskilt mycket att erbjuda. Andra naturresurser saknas ofta, och utvecklingen mot att bli moderna IT-länder, som i växande grad ska kunna bygga sin export på uppfinningar, vetenskap och teknologi i stället för ändliga råvaror, motarbetas av de odemokratiska regimerna och extremt ojämnt fördelade resurserna. För att inte tala om de gammalmodiga strukturer som ännu inte har luckrats upp. Och kanske ännu värre, de inhemska motsättningarna.

  Några av dessa svagheter delar visserligen arabländerna med Kina, i viss mån. Men Kina gynnas oändligt mycket av att ha ett folk med en stark tradition av fallenhet för hårt, sammanhållet och likriktat arbete. Den kinesiska muren är det kanske mest välkända och spektakulära exemplet på detta särdrag. Men man kan för all del peka på de gamla kanalerna som grävdes mellan norra och södra Kina under fr.a. Song-dynastin, eller den jättelika terrakotta-armén som följde Qin-kejsaren i graven. Det är inte en slump att den kinesiska muren, för att ta den som ett utvalt exempel, är just kinesisk. Den är inte bara en del av Kinas kultur, utan det kanske allra bästa uttrycket för den. Den absoluta symbolen som talar ett eget, klart och tydligt språk som alla förstår.

  Jag vet nog vad den skeptiske läsaren tänker: Pyramiderna, som är belägna i ett arabland, är precis lika häpnadsväckande som den kinesiska muren, och uttrycker precis samma särdrag som den kinesiska muren gör, dvs. ”fallenhet för hårt, sammanhållet och likriktat arbete”. Och det är stämmer. Men Egyptens tradition är sedan den arabiska erövringen helt bruten på ett sätt som Kinas inte är, och därför är jämförelsen mellan pyramiderna och egyptierna med kinesiska muren och Kina att jämföra äpplen med päron.

  Så varför tycker jag inte att kinesiska ska bli ett viktigare språk i svenska skolor? Mitt resonemang bör ju rimligtvis mynna ut i att Kina kommer flytta fram sin position, och att kinesiska kommer bli ett större språk i världen, de kommande decennierna? För att Kina är en skrupelfri och hårdför diktatur som är på god väg att bli en farlig konkurrent. Kina hugger likt en gam mot världens kadaver som väst tappat kontrollen över, fr.a. i Afrika. Och många länder i världen ser idag hellre upp till den kinesiska modellen än den västerländska. Men än är det väst som är rikast och starkast. Det är kineserna som ska lära sig våra språk, inte tvärt om. Vi måste visa resten av världen vilka som bestämmer. Att offentligt erkänna Kinas framtid som stormakt, genom att lära sig deras språk i stor utsträckning, kommer oundvikligen att få fler stater i världen att vända ögonen mot Kinas diktatoriska och inhumana regim. Det är dags för väst att stå upp för sina intressen här i världen och sluta dalta med allt och alla – allra mest med Kina.

 3. Helomvändning av Jan Björklund « Hållplats Hådén Says:

  […] ett år sedan ville utbildningsminister Jan Björklund gynna tyska, franska och spanska i skolan. Men nu ska det plötsligt storsatsas på kinesiska på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: