Vad ska skattepengarna gå till?

Riksdagspartierna är till allra största delen överens om vad skattepengarna ska gå till. Inget parti går till val på att lägga ner skolan, vården eller polisen. Snarare kan stora stridsfrågor vara om a-kassan ska vara 75 eller 80 procent. Ju mindre skillnaderna är, desto grövre verkar retoriken bli om hur ansvarslösa det andra blocket är.

Men eftersom statsbudgeten rör sådana enorma summor, så blir de skiljelinjer som finns viktiga ändå. Särskilt i frågor som påverkar väldigt många – som miljö, djurrätt och internationell solidaritet.

Starka känslor kan också väckas av beslut som har relativt liten effekt, men som upprör på grund av vägval för principer eller etik. Ett sådant val är att som nu låta skattepengar gå till att ambassadörer för världens värsta diktaturer ska bjudas på lyxfest, i form av morgondagens kungabröllop.

Det ser självklart väldigt illa ut, men är en ofrånkomlig konsekvens av monarkin och systemet med ambassadörer. Att markera mot särskilt obekväma länder får då ske i andra forum.

I jämförelse är det ju dessutom betydligt värre att Sverige exporterar vapen till diktaturer som Saudiarabien, än att deras ambassadör bjuds på fest.

Vapenexporten är i sin tur en relativt oviktig fråga i jämförelse med den katastrofala miljöpolitiken. Vår energi och våra resurser är begränsade, så vi bör välja våra strider och främst fokusera på det allra viktigaste och det som är lätt att uppnå.

När det gäller monarkin så har den ju sina fördelar också. Till exempel att den genererar en hel del humor 🙂

Mer om bilden: Dagens media, Nyheter24

Intressant? Andra om , , , , , ,

Media: GP, DN, DN2, DN3, Svd, AB1,2,3,4, EX1,2,3

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: