Reinfeldt: Jag vill misshandla företagare

Till alla er som nu tappat räkningen på hur många gånger Moderaterna har vänt kappan efter vinden i miljöpolitiken de senaste fyra åren. Bara lugn, här kommer en övergripande genomgång:

Sommaren 2006 sade Fredrik Reinfeldt att miljön inte är en prioriterad fråga för Moderaterna.

Några månader senare, när media åter började bry sig om miljön, så blev det plötsligt helt annat ljud i skällan. Bland annat uttalade då Moderaternas gruppledare i riksdagen, Lars Lindblad, att ”klimatfrågan måste få allra högsta prioritet för regering och riksdag”.

Så sent som 2008 försvarade Reinfeldt koldioxidskatten som den mest effektiva åtgärden för klimatet. Många vackra ord med andra ord, men de konkreta åtgärderna var mycket blygsamma.

Miljö/klimat är fortfarande är en av väljarnas viktigaste frågor, men nyligen kunde den som surfade in på Moderaternas hemsida överst mötas av budskapet ”Har du råd med höjd bensinskatt?”. Klickade man där kom man till Moderaternas kampanj ”Rädda glesbygden”. Problemen med det:

För det första så handlar höjningen av bensinskatten om cirka en 50-lapp i månaden för en vanlig bilist. Det kan vara kännbart för vissa, men det är knappast en ”råsop i magen på glesbygdsbor, låginkomsttagare och företagare”, som Reinfeldt uttryckte det. Särskilt inte som denna 50-lapp kompenseras av höjt reseavdrag…

För det andra så är den här lilla höjningen inte ens tillräcklig för att uppnå klimatmålen.

För det tredje så visar riksdagens oberoende utredning att den moderatledda regeringens politik kraftigt missgynnat glesbygdsbor.

För det fjärde så kommer alla bilberoende i glesbygden att få det väldigt tufft om några år när oljeprischocken kommer, om vi då inte har hunnit ställa om till alternativa bränslen och ett mindre bilberoende samhälle.

Det är inget problem som man kan ta när det kommer, det kräver en lång omställningsperiod som borde börjat för länge sedan. Nuvarande väg är en återvändsgränd!

Foto © Eva Obenius

Idag var det dags för nya bud IGEN. I sin nya miljörapport är regeringen plötsligt för höjd koldioxidskatt igen! Eftersom en 50-lapps höjning enligt Reinfeldt var en ”råsop i magen på glesbygdsbor, låginkomsttagare och företagare”, så borde ju en något mindre höjning åtminstone klassificeras som misshandel. Därav mitt rubrikval 🙂

Det är en sak att Moderaterna har en katastrofal miljöpolitik. Men om de ändå vore ärliga mot väljarna!

Här är de tre värsta exemplen från miljödelen på moderat.se:

1. ”Sverige ska i god tid anpassa sig efter miljöutmaningarnas villkor.”

Kommentar: Det är redan för sent att vara ute i god tid. Nu gäller det att göra det bästa av situationen. Men istället väljer den moderatledda regeringen att förvärra läget.

2. ”Samtidigt som vi minskat våra utsläpp med nio procent har vår ekonomi växt med 40 procent.”

Kommentar: Det här stämmer bara om vi räknar bort de utsläpp som vår konsumtion orsakar i andra länder, samt flyg och sjöfart. Om vi istället är ärliga så har våra utsläpp inte alls minskat.

3. ”Alliansregeringen har sett till att Sverige har världens mest ambitiösa klimatpolitik.”

Kommentar: Det här kan inte ens Alliansens ”kreativa bokförings-teknik” få till sanning. Exempel på länder som har mycket radikalare mål än Sverige: Maldiverna, Costa Rica och Norge.

Dessutom är det positiva med Sveriges klimatpolitik till stor del sådant som de rödgröna införde innan borgarna tog över.

Lokalt finns ännu värre exempel. I göteborgsmoderaternas miljöprogram framstår de som ekologiska analfabeter genom följande citat:

”Det är otvetydigt så att miljön förbättrats väsentligt i Göteborg och de flesta andra ställen i den utvecklade världen de senaste decennierna.”

Har de helt missat att läget nu blivit extremt allvarligt för en rad centrala miljöproblem? Att vi här och nu kämpar mot klockan för att rädda världen som vi känner den? Om så är fallet bör de läsa detta till att börja med.

En övergripande klargörande debatt om Moderaternas miljöpolitik finns här. En konkret lista på regeringens usla miljöpolitik finns här.

Intressant? Andra om politik, , , , , ,

Media: SVT, DN, DN2, SVD,

Etiketter: , ,

4 svar to “Reinfeldt: Jag vill misshandla företagare”

 1. Laban Says:

  Väl skrivet. Men nu är det ju så att MP har deklarerat att man gärna samarbetar med M i Gbg efter valet. Så tydligen har ni inga större synpunkter på dem. Vore det inte klokt att ge det beskedet till väljarna tydligt och klart?

 2. Göran Hådén Says:

  Beskedet är som vanligt att MP Göteborg kommer att samarbeta i den konstellation som leder till mest grön politik. Det är många faktorer som påverkar ett sådant val och lokalt upplever jag inte blockpolitiken som lika cementerad som på riksplanet.

  Om MP kommer att samarbete regelbundet med M i Göteborg efter valet, så är det ju inte för att M är bra, utan för att alternativen som erbjuds är sämre. Det är inte helt omöjligt att det blir så, men det är heller inte troligt.

 3. Reinfeldt bör avgå eller förklara sig « Hållplats Hådén Says:

  […] Vill misshandla företagare […]

 4. Sluta snacka – dax att leverera i enlighet med visionen « Osunt Says:

  […] – med ökad tillväxt får vi råd att göra mer. Alltså måste vi först och främst fokusera på tillväxten, så löser sig det andra. Återigen ett exempel från moderaterna: tillväxt för ett bättre klimat (läsvärd kommentar finns här) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: