Därför gillar präster MP

Vodpod videos no longer available.

Statsvetaren Magnus Hagevi får kommentera undersökningen, eftersom han är ”expert på hur kristna väljare röstar”. Men det enda skäl som denna förvånade expert kommer på till varför Miljöpartiet de gröna jämte Kristdemokraterna är största parti bland präster i Svenska kyrkan, är att präster är akademiker!

Hagevi missar högst rimliga förklaringar som att Miljöpartiet värnar om skapelsen, står för medmänsklighet även i praktiken och visar att det finns andra världen i livet än de materiella. Han verkar inte heller känna till att även tidigare undersökningar visat på ett stort stöd för Miljöpartiet bland prästerna i Svenska kyrkan.

Jag är däremot inte alls förvånad. Svenska kyrkan lyfter ju relativt ofta fram gröna värderingar. Kämpar för global rättvisa, human flyktingpolitik, barnens väl och ve, minskad alkoholkonsumtion, samt nu senast klimatpolitik så till den milda grad att de renodlade miljöorganisationerna hamnade på efterkälken.

Mycket riktigt visar också undersökningen att de viktigaste politiska frågorna för landets präster är:
1. Jobben
2. Miljön
3. Partiets etiska värdegrund

Sist jag hörde en präst predika framfördes bland annat åsikterna att vi måste ta emot alla flyktingbarn som söker sig till vårt land och ta hand om dem. Samt att vi alla ”har ett ansvar för de flickor som utnyttjas och förnedras i kommersialismens tjänst”.

Andra präster talar sig varma för minskad materiell konsumtion. Jag glömmer inte heller Svenska kyrkans fantastiska reklamkampanj kring millennieskiftet. En affisch var på en trisslott och texten ”Hopp?”, en annan affisch var på en chokladkaka med texten ”Tröst?”, och så vidare.

Hagevi trodde att marinbiologer eller liknande var den enda yrkesgrupp där Miljöpartiet var mer populära än bland prästerna i Svenska kyrkan. Men just nu pågår en omröstning bland intresserade av lyckoforskning, längst ner till höger på lyckobloggen.se, där Miljöpartiet i skrivande stund har 76 procent av rösterna 🙂

Intressant? Andra om , , , , , , . Media: GP, SvD

Annonser

Etiketter:

3 svar to “Därför gillar präster MP”

  1. Emelie Says:

    Jag tror dock inte på akademiker + KD = sant. Jag tror helt enkelt att det kristna lockas av KD, inte så konstigt.

  2. Göran Hådén Says:

    Håller med.

  3. Ivan L Says:

    Ett lästips: ärkebiskop Anders Wejryd intervjuas i senaste numret av klimatmagasinet Effekt. Artikeln ger många svar på den fråga du ställer ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: