Lyckan in i valrörelsen!

För första gången (?) har nu någon stor media frågat en sittande statsminister om dennes politik har gjort folket lyckligare!

TT frågade, Reinfeldt svarade – SVT, Expressen och Aftonbladet skrev om det.

-Lyckligare? Det är ett svårt begrepp, men jag tror i grunden att Sverige som land har anledning att ha en befolkning som kan känna lycka i större utsträckning än många andra delar av vår värld, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Moderatledaren tror alltså inte ens själv att hans politik gör människor lyckligare, alternativt vågar han inte uttala sig om det 🙂

Utöver detta så tar TT-artikeln upp hur en rad hälsofaktorer har förändrats under Reinfeldts styre – vissa positiva, andra negativa. Men bara för att två förändringar har skett under samma tidsperiod, så behöver det ju inte innebära att det finns ett samband mellan dessa två förändringar. Det är ett misstag som återkommer gång på gång i samhällsdebatten.

Själv har jag svårt att tro att den kraftigt ökade försäljningen av pepparkakor beror på borgarnas politik 🙂  Jag har lättare att tro att den ökade försäljningen av magsårsmedicin delvis beror på borgarnas politik, då många utsatta pressats hårdare under det borgerliga styret, men även det är ju bara lösa spekulationer.

TT:s artikel visar på behovet av regelbundna stora mätningar av människors välbefinnande – både övergripande och som ett snitt av hur lyckliga olika individer känner sig i enskilda ögonblick. Tillsammans med gedigna vetenskapliga undersökningar av andra faktorer skulle vi då trovärdigt kunna utvärdera hur olika regeringars politik över tid faktiskt påverkat folkets lycka.

Jag kan redan nu avslöja att lyckan snart kommer upp igen i valrörelsen – bland annat måndag 5 juli kl. 15 på Almedalens internationella torg, då lyckoforskningsorganisationen Charity International presenterar ett politiskt program för lycka. Den som vill haka på kan läsa min sammanfattning av lyckoforskningen här.

Intressant? Andra om lyckoforskning, lycka, hälsa, , , ,

Annonser

3 svar to “Lyckan in i valrörelsen!”

 1. Anso Says:

  Man kan också bara kort konstatera att vår statsminister inte vill ställa upp i Människor och tros valutfrågningar av partiledarna i P1. Eftersom han inte ställer upp lämnas ju väljarna fulla av funderingar på vad som föranleder hans frånvaro? Att han ska råka avslöja att han inte är troende och skrämma bort potentiella kristdemokratiska väljare som redan laddar för att lägga benen på ryggen? Eller att han hade tvingats ta ställning på ett politiskt korrekt sätt i frågor som definitivt skulle skrämma bort de potentiella Sverigedemokrater och Vellinge-moderater som de ändå hemskt gärna vill ha med på tåget?

  Eller bara rent krasst att han har svårt att tala om existentiella frågor som lycka och annat som kanske inte självklart har en ekonomisk teori som lösning?

  Ja, man kan bara undra i stillhet, några svar lär vi inte få…

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=416

 2. Pierre Ringborg Says:

  http://pierreringborg.blogspot.com/2010/07/finns-lyckan-i-almedalen.html

 3. Lyckan in i valrörelsen! Del 2 « Hållplats Hådén Says:

  […] Mer om hur lyckan tagit plats i valrörelsen här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: