Forskning: Hög lön ger sämre utfört arbete

Här är en video om att det finns gott om forskning som visar att flera grundläggande nationalekonomiska antaganden helt enkelt inte stämmer.

Vid ett enkelt arbete där man knappt behöver tänka, typ diskning, så leder högre lön till snabbare och bättre utfört arbete.

Men så fort ett arbete blir lite mer komplicerat, så att man måste tänka till – då är det de med högst lön som presterar sämst!

Det är främst tre faktorer som leder till bättre utfört arbete och personlig tillfredsställelse:

  1. Att få styra över sitt arbete själv.
  2. Att få utveckla sig själv genom arbetet.
  3. Att arbetet känns meningsfullt.

Andra argument mot höga löner är att hög lön varken ökar lyckan eller minskar arbetsbördan för löntagaren. Däremot är det dåligt för miljön.

Moderaterna i Lund föreslår en dubblering av de ledande politikernas arvoden. Ingen moderat har invänt mot det. Att riksdagsledamöter och andra tar emot 55 000 kr i månaden plus en rad andra förmåner, har dåliga influenser på resten av samhället och bidrar till att politiker får dåligt rykte. Riksdagsledamöterna blir med ett så högt arvode mindre representativa för befolkningen, vilket snedvrider besluten.

En lägre lön kanske leder till att vissa riksdagsledamöter inte vill stanna kvar, men vore det verkligen en försämring att istället få in fler människor med sådana värderingar att de inte kräver att bli överbetalda?

Intressant? Andra om , , , , , , . Media: ST, AB, SVT

Annons

Etiketter: ,

12 svar to “Forskning: Hög lön ger sämre utfört arbete”

  1. göran johansson Says:

    Videon visar att större _belöning_ för att lösa en uppgift inte leder till bättre prestation, den säger inget om lönenivåer.
    Däremot kan den eventuellt användas som argument mot bonusar.

  2. Göran Hådén Says:

    Lön nämns inte specifikt i videoklippet, men varför skulle just den ekonomiska belöningen lön inte följa mönstret? Andra har också lyft fram just lönen i samband med hänvisning till annan forskning:
    http://serikjohansson.wordpress.com/2010/06/30/liten-film-om-motivation-i-arbete/

    Och hur menar du med ordet eventuellt?

    Mvh Göran

  3. HumanLabRat Says:

    Inte undra på att det finns så många slarvpellar inom läkarkåren då! Där kan man tala om att de med hög lön presterar minst, det är ju undersköterskorna som får göra jobbet! Slarvdoktorn dyker upp ibland och utför ett slarvigt utfört ingrepp som skadar patienten mer än det gör nytta!

  4. Robert Halvarsson Says:

    Jag tycker det hela är mycket intressant. Dock måste jag notera att de tre faktorerna kanske speciellt bör gälla de arbeten som är monotona och där den arbetande saknar autonomi o.sv. Det är intressant, för sådana här vetenskapliga rön kan; om vi lyssnar på dem, bidra till ett mer humanistiskt arbetsliv.

    Dina slutsatser om politiker håller jag helt och fullt med. Det finns ett gammalt vänsterförslag: politiker på arbetarlön. Det tycker jag är förnuftigt. Men oberoende vad man tycker om det, så är det lätt att se hur svårt det blir att agera representativt om de existensvillkor man lever under är så radikalt annorlunda gentemot övriga medborgare att man inte vet hur de egna besluten ekonomiskt påverkar övriga samhället.

    Tack återigen för ett läsvärt inlägg!

  5. Emanuel Blume Says:

    Väldigt intressant!
    I miljöpsykologikursen jag läste tog vi upp det här, men på ett lite annat sätt. Vi behandlade hur olika belöningar/motivators fick folk att ändra på sitt beteende i en miljöbättre riktning, och kom fram till samma sak som i inlägget ovan.

    Så det här är någonting som man uppenbarligen har känt till ett tag i den akademiska världen. Det är synd att det inte har nåt så mycket längre än så…

  6. Lön och arbete « Resilienta reflexioner Says:

    […] Okt Göran Hådén skriver om att höga löner nödvändigtvis inte ger bättre utfört arbete. Höga löner kan […]

  7. De blå i det blå « Hållplats Hådén Says:

    […] * Motionen leder osökt tankarna till forskarnas rön om att hög lön ger sämre utfört arbete. […]

  8. Wikipedia – samlad fakta « Hållplats Hådén Says:

    […] Wikipedia fungerar så bra är ett jättebra exempel på att pengar inte är mänsklighetens främsta drivkraft, vilket borde ge en rejäl tankeställare om hur vi […]

  9. Tio sätt att köpa lycka « Lyckobloggen Says:

    […] mer är samma sak som bättre är direkt skadlig. Forskning visar till och med att hög lön ofta ger sämre utfört arbete. Däremot ökar prestationen om anställda eller idrottslag får pengar att […]

  10. Göran Hådén Says:

    Människans 16 drivkrafter enligt Steven Reiss (2000):
    http://www.svd.se/lar-kanna-dina-behov-och-hitta-livsgnistan

  11. Tio sätt att köpa lycka | Hållplats Hådén Says:

    […] mer är samma sak som bättre är direkt skadlig. Forskning visar till och med att hög lön ofta ger sämre utfört arbete. Däremot ökar prestationen om anställda eller idrottslag får pengar att […]

  12. Anonym Says:

    Studier om detta: https://en.wikipedia.org/wiki/Performance-related_pay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: