Myggsilning och kamelsväljning

När Miljöpartiet de gröna år 2004 antog nya grundvärderingar så uppmärksammades det bara med någon enstaka notis i media. För att synas i media måste man följa medialogiken, som INTE handlar om vad som är viktigast.

Således blev det förstanyhet när Feministiskt initiativ idag eldade upp 100 000 kr för att visa att det är så mycket som Sveriges kvinnor förlorar varenda minut på ojämställda löner. Det var ett billigt pris för så mycket uppmärksamhet och pengarna var dessutom skänkta just för detta ändamål. FI hade inte kunnat välja att göra något annat med dessa pengar som många tror.

Det är ju också mycket bättre att elda upp pengar eller kasta de i sjön, än att som den moderatledda regeringen använda många miljarder till saker som är direkt skadliga för samhället – som att bygga motorvägar, exportera vapen och stödja djurplågeri.

Ett litet parti som Feministiskt initiativ kan i huvudsak endast få mycket media på att göra något extremt. Alternativet är att inte synas. Därför framstår FI som ett mycket extremare parti än de är.

Medielogiken innebär också att det är svårt för Miljöpartiet att få uppmärksamhet för något annat än miljö, vilket leder till en bild som inte alls stämmer om att ”MP bara pratar miljö”.

Medielogiken skapar bilder av konflikter där sådana knappt finns. Idag rapporterar DN om att forskare ”hittat ännu ett fel” i FN:s klimatrapporter. Som om annan forskning var helt felfri. Det nya felet förändrar inte det grundläggande klimatläget ett dugg.

Samtidigt väljer DN att inte skriva om att våra regeringspartier gång på gång använder rena lögner, trots att det borde tillhöra medielogiken. Istället spär de på fokuset att valet till stor del handlar om vilken statsminister som är bäst, eftersom det är borgarnas kanske enda reella chans att vinna. Tur att DN försäkrar att sådant givetvis inte har något att göra med att DN vill att regeringspartierna ska vinna valet.

Dagens Centerpartiet: Andreas Carlgren har med överlägsen marginal utsetts till årets miljöhycklare för uttalanden i stil med att Sveriges största motorvägssatsning genom tiderna är det bästa för miljön. MJV:s färska rapport om greenwash finns här.

Dagens Folkpartiet: Folkpartiet öppnar för kärnvapen i Sverige.

Dagens Moderaterna – en variant av deras nya valaffisch:

Dagens Kristdemokraterna: Nej, i takt med att KD:s borgerliga kollegor spårar ur allt mer, så är frågan om inte KD nu framstår som det minst dåliga borgerliga partiet? Trots nya förslag som detta.

Intressant? Andra om , , samhälle, almedalen, feministiskt initiativ, gudrun schyman,

Media: Sydsvenskan , Skånskan, HD, HDs ledarblogg, DN, SvD, AB debatt, Exp, Metro, UNT, GP, SVT

Bloggar: Daniel Helldén , Martin Moberg, Claes Krantz, Sara tänker högt, Full mental straightjacket, HBT-sossen, Michaela’s, Alltid rött alltid rätt, Svensson, Magnihasa, tianmi, Norah4you, Monas universum, Rasmus Lenefors, Ann Helena Rudberg, Karlpedalsbloggs, Kulturbloggen/I want to believe, Kildén & Åsman, Svensson

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Myggsilning och kamelsväljning”

 1. Anna Says:

  mmm, visst, bygga motorvägar är ”skadligt” för samhället.

  vad är alternativet, menar du?

 2. Agnes Says:

  Jag tycker det är bra att Gudrun redan före valet visar att hon inte kan hantera pengar.

 3. Cavatus Says:

  Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  http://www.korta.nu/jc

  Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

 4. Göran Hådén Says:

  Anna: Alternativen är bland annat trängselavgifter, kollektivtrafik och minskat onödigt transportbehov. Ingen storstad i hela världen har någonsin lyckats bygga bort sina bilköer. Det enda som minskat bilköerna i Stockholm i modern tid är trängselavgifterna som Miljöpartiet drev igenom. Däremot ska vi satsa mer på det finmaskiga vägnätet på landsbygden där det inte finns några vettiga alternativ till bilen.

 5. tecekntydaren Says:

  Suverän vinkling på M:s copy cat på S gamla yuppie affisch. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: