Sahlin klart bättre än Reinfeldt

Alliansens politik – att göra det ännu svårare för de som redan har det svårt – är ju inte så populär hos väljarna. Därför vill Alliansen att valet i höst i så stor utsträckning som möjligt ska framstå som ett val av statsminister, inte av politisk inriktning.

Andra ministrar än Reinfeldt har under mandatperioden fått uttala sig i de obekväma situationerna – även när statsminister Fredrik Reinfeldt haft ansvaret. Allt för att Reinfeldt så långt som möjigt ska förknippas med positiva och förtroendeingivande besked. Strategin har varit framgångsrik. Många medier har också hakat på i att svartmåla de rödgrönas statsministerkandidat Mona Sahlin.

Själv har jag alltid haft lite svårt att förstå hur Reinfeldt kan vara populärare än Sahlin. Har Sverige någonsin haft en statsminister som ändrat sig lika ofta som Reinfeldt? På vilket sätt är det förtroendeingivande?

I Almedalen var det direkt obehagligt att lyssna på Reinfeldts tal, med undantag för en bra inledning. Varför framställer han sig själv som en så osympatisk person, utan egna förslag, men full av fula och raljerande angrepp på sina motståndare. Reinfeldts retorik har rentav värre bufflighet än den som folk starkt ogillade med Göran Persson. Och hur ofta ser vi Reinfeldt le?

De opartiska bedömare som hörde Mona Sahlins tal i Almedalen verkar överens om att det var jättebra. Även fast jag själv inte är socialdemokrat så kan jag inte blunda för att Mona Sahlin var klart bästa talare av partiledarna i Almedalen. Även tidigare när jag hört Mona Sahlin live, så har hon varit mycket bra. Nedan kan ni själva jämföra Sahlins tal med Reinfeldts.

Vodpod videos no longer available.

Sahlin är också en av de mest erfarna utmanare om statsministerposten som Sverige någonsin haft. Reinfeldt var när han tillträdde en av de mest oerfarna och det har märkts. Hans oförmåga att hantera problem måste till slut göra att han tappar förtroende.

I förra veckan kom en opinionsundersökning om att Mona Sahlin ökat sitt förtroende med över 40 procent. Media som annars brukar skriva mycket om dessa undersökningar, teg om detta eftersom det inte passade in i deras världsbild. Christian Valtersson skriver bra om det här.

Sahlin är alltså klart bättre än Reinfeldt. Men det viktiga i höstens val är ändå vilken politisk inriktning vi vill ha.

Intressant? Andra om , samhälle, , , , ,

Etiketter: ,

5 svar to “Sahlin klart bättre än Reinfeldt”

 1. sahlinarlittorin Says:

  Tur att vanliga människor ser med all tydlighet hur dålig Sahlin faktiskt är på att hantera kriser och hur svaga argument hon har i sina debatter. Sahlin svarar aldrig på frågor utan ställer endast en fråga tillbaka. Hon ignorerar helt sådant som inte är bekvämt att svara på och hon drar ut på varenda vokal så man nästan somnar. Detta för att vinna tid åt sina argument.

  Hon må vara erfaren men faktum är att Sahlin faktiskt inte är speciellt meriterad. Hon har vart med mycket länge men inte åstadkommit speciellt mycket i svensk politik.

  • richpeace69 Says:

   Intressant påstående.

   Har du något exempel på hur hon ej svarar på frågor utan kommer med en motfråga?

   Noterade för övrigt att föra valrörelsens huvudnummer för Moderaterna om att minska utanförskapet. Inte nämndes en enda gång av statsministern under en ca 30 minut långt tal. Kan det ha att göra med att det han dyrt och heligt lovade att minska i själva verket har ökat?

 2. Björn Lindgren Says:

  Mycket bra inlägg Göran!

  Sahlinarlittorin: jag var själv alldeles för ung och dåligt insatt i politiken under tiden Sahlin var statsråd för att veta hur mycket hon uträttade. Jag antar att du följde hennes arbete noggrant eftersom du kan uttala dig så säkert i frågan?

 3. Nej tack « Vi är här för att stanna Says:

  […] och jag håller med honom. Jag hade tänkt skriva ett blogginlägg om det ända tills jag såg att Göran Hådén skrivit om det så jag hänvisar alla till det […]

 4. Reinfeldts bok mycket sämre än Sahlins bok « Hållplats Hådén Says:

  […] Här har jag skrivit mer om varför Reinfeldt är sämre än Sahlin. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: