Påverka! Del 4 av 4

Det här är del 4 av 4 i en serie blogginlägg om några vanliga sätt att påverka politiskt. Den här delen innehåller bara några korta och kompletterande punkter. Del 1-3 är mer fylliga.

Del 1 – retorik.

Del 2 – insändare.

Del 3 – debattartiklar.

Listor som underlättar
Säg vad du tycker direkt till makthavarna. Googla ”maila riksdagsledamöter”, så kan du mejla alla riksdagsledamöter på en gång, eller uppdelat efter utskott, parti eller valkrets. Adresser till insändarsidor finns här.

Hantera svar
Visa någon form av uppskattning för eventuella svar. Om en politiker ska ändra sig, så måste denne kunna motivera detta på ett bra sätt. Visa på en sådan möjlig utväg redan i din första kontakt. Säg inte att makthavaren har fel, säg: Vem har informerat dig så fel om detta? Infon under denna mellanrubrik finns med fler ord i klippet nedan:

Utvärdera
För att lära sig av sina misstag och svetsas samman om man jobbar i grupp, så är det bra att utvärdera det man gör. Vad var bra, vad var dåligt och varför? Vad kan vi göra bättre till nästa gång och vem tar ansvar för att det blir gjort? Exempelvis kan en aktion eller artikel om er i lokaltidningen utvärderas utifrån dessa frågor.

Utnyttja nyhetstorka
Glöm inte att utnyttja nyhetstorkan – den allra bästa tiden för insändare, debattartiklar och utspel i media är mitt i sommaren och under mellandagarna efter jul. Förbered gärna inför dessa nyhetstorkor.

Allt annat
Sök på retorik för mer info och se även grundregler för verbal aikido, miljöpsykologiska knep, samt PR-byråns Westanders PR-handbok, som finns gratis här.

Intressant? Andra om , samhälle, , , , ,

Annons

Etiketter: ,

4 svar to “Påverka! Del 4 av 4”

 1. Höger om! « Hållplats Hådén Says:

  […] Att människor försöker påverka politiska beslut är givetvis positivt för demokratin. Jag har själv skrivit en handledning för det här. […]

 2. Att välja sina strider « Hållplats Hådén Says:

  […] är ju redan emot päls till exempel. Hur man kan gå till väga har jag tidigare skrivit om här. 2. Läs de här råden för radikala rörelser. 3. Punkt 2 kan på individnivå kompletteras med […]

 3. Hur stora risker bör vi ta?­­­­ | Vilket Sverige vill du ha 2025? Says:

  […] är lätt att argumentera för att riskerna som tagits med regeringens klimatpolitik är vansinne, eftersom den medför […]

 4. Sex skäl att engagera sig « Hållplats Hådén Says:

  […] gärna mina tips för hur man kan påverka här. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: