Kostnaden för rekordvärmen

Världen upplever nu en liten försmak över framtidens extrema väder. Forskare befarar att stora delar av jorden kommer att bli för varm för att människor ska kunna överleva. Kostnaden blir oändlig.

Från klimatmagasinet Effekt nr 3-4/2010: Det här har sin grund i att vår kroppstemperatur regleras genom svettning. Det går bra så länge luften är torr. Men om våttemperaturen – den lägsta temperaturen som kan fås genom avdunstningskylning – är högre än vår kroppstemperatur så kommer istället vattenångan att kondenseras på oss. Vi blir blöta av både svett och kondenserat vatten, men vi blir inte svalare. Att vistas i sådan miljö i flera timmar leder till döden genom överhettning.

Idag finns det många platser på jorden som är mycket varma, men de är även torra. Inom 100-200 år kan det finnas stora områden där våttemperaturen är högre än vår kroppstemperatur. Där kan vi inte överleva.

Media: DN DN2 DN3 SvD SvD2 AB AB2 Sydsv VG Exp GP RL DN4. Intressant? Andra om politik, samhälle, klimat, miljö, väder, värme, sommar

Min senaste samling av klimatnyheter finns här.

Annonser

Etiketter:

2 svar to “Kostnaden för rekordvärmen”

 1. göran johansson Says:

  Har du fått solsting?

 2. Göran Hådén Says:

  Hej Göran!

  Tack för din omsorg om min hälsa. Jag kan glädja dig med att jag ännu är frisk. Hoppas detsamma gäller dig och att du har en trevlig sommar!

  Glöm inte att motverka solsting genom att kämpa för klimatet, bära en vit huvudbonad och vira in dig i ett vått lakan när det blir för varmt 🙂

  Mvh Göran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: