Grön ideologi – solidaritet i handling (del 1 av 7)

Det här är del 1 av 7 i en serie blogginlägg som ska presentera Miljöpartiet de grönas grundvärderingar och 12 grundläggande idéer som de uttrycks i partiprogrammets första kapitel.

Hundratals miljöpartister har engagerat sig i framtagandet av den här texten, men när detta nya grundvärderingskapitel beslutades år 2004 så teg media som muren. Det var inte ens värt en notis att ett riksdagsparti antagit nya grundvärderingar. Nåväl, här är första delen:

Miljöpartiet de Gröna är en del av en världsomspännande grön politisk rörelse. Tillsammans kämpar vi för långsiktigt hållbara, demokratiska samhällen, där människor tar ansvar, både lokalt och globalt. Vår vision är samhällen som lever i fredlig samexistens, verkar i jämlikt samarbete och där människor, djur och natur respekteras.

Alla människor har samma värde och likvärdiga, grundläggande rättigheter. Människor måste ges frihet att utifrån sina förutsättningar och möjligheter utvecklas till egna individer. Kulturell mångfald och olika livsval ska uppmuntras. Människans frihet att bestämma över sig själv ska bara begränsas av hänsyn till andra människors frihet och säkerhet, hänsyn till kommande generationers rätt till en god livsmiljö och hänsyn till andra kännande varelser.

Människan är en aktiv och skapande varelse som vill och kan ta ansvar. Människors kreativitet och vår ständiga förmåga att finna nya lösningar är en förutsättning för att vi ska nå ett långsiktigt hållbart samhälle. Med aktiva, ansvarstagande medborgare utvecklas och stärks det demokratiska arbetet. Vi anser att individer och grupper har ett ansvar som sträcker sig utöver dem själva.

Värdet av solidaritet vilar på vår övertygelse om att människan förmår se sig själv i andra, känna medkänsla och ta ansvar för allt levande. Vår ideologi vilar på en solidaritet som kan uttryckas trefaldigt:

 • solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet
 • solidaritet med kommande generationer
 • solidaritet med världens alla människor

Utifrån vår solidaritet formulerar vi en politik som kan uttryckas i ett antal grundläggande idéer.

Fortsättning följer…

Intressant? Andra om politik, samhälle, partiprogram, rättvisa, ,

Etiketter: ,

5 svar to “Grön ideologi – solidaritet i handling (del 1 av 7)”

 1. Anders Says:

  Jag tycker om grundvärderingarna. De är liberala på det positiva sättet. Hela texten utgår ju ifrån grundpremissen ”gör vad du vill så länge du inte skadar någon annan”, och passar samtidigt på att vidga synen på hur man kan skada andra varelser, jämfört med hur liberaler tidigare resonerat. Nice helt enkelt.

 2. Mats Says:

  Ja, tanken att den individuella friheten endast begränsas av hänsyn och respekt gentemot omgivningen känns väldigt intuitivt riktig…
  Passar på att citera ett inlägg jag själv skrev för nån dag sen (fräckt, jag vet, men what to do): ”Det är också vad ett hållbart samhälle vilar på, insikten om att vi alla lever i samma värld – inte nödvändigtvis att vi alla sitter i samma sjunkande båt och måste kämpa oss till den sista flytvästen.”

 3. peterlarson Says:

  Bra initiativ att ta upp mp:s grundvärderingar.
  Jag tillhör själv den grupp som sympatiserar tillräckligt mycket med mp för att rösta på dom, men som samtidigt är alldeles för dåligt insatt i partiets ”politiska detaljer”.
  Jag borde verkligen ha läst in mig på både dessa och andra politiska alternativ mycket bättre inför valet.

 4. Grön ideologi tydligare än liberalism? « Hållplats Hådén Says:

  […] Mer om grön ideologi finns att läsa här och här. […]

 5. Hur stora risker bör vi ta?­­­­ | Vilket Sverige vill du ha 2025? Says:

  […] värnar om försiktighetsprincipen. Men hur mycket ska vi göra det, när den står i konflikt med andra grunder för den gröna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: