Svårt söka asyl lagligt

Idag gästbloggar Jesper Räftegård med en pedagogisk och tydlig förklaring av varför det är så svårt att söka asyl lagligt i Sverige.

 1. För att ansöka om asyl i Sverige, måste man vara i Sverige.
 2. För att resa till Sverige på laglig väg, krävs regelmässigt både pass och i de flesta fall visum om man kommer från ett land människor flyr ifrån.
 3. För att få ett pass måste man skaffa det hos passmyndigheten i sitt hemland.
 4. Att få ett pass är inte så lätt om man är förföljd av myndigheterna.
 5. För att få visum, måste man beviljas detta på en svensk ambassad i sitt hemland.
 6. Att vilja söka asyl är inget godkänt skäl att ansöka om visum.

Slutsatsen av detta är att man i realiteten har tre möjligheter att komma till Sverige som flykting:

 1. Ljug om varför du ansöker om visum – har du släktingar i Sverige kan de kanske intyga åt dig att du bara ska dit på besök på grund av ett bröllop. Men lägg noga märke till att visumansökan avslås om du tillhör en folkgrupp i ditt hemland som kan antas ha skäl att väl i Sverige ansöka om asyl.
 2. Försök resa ändå, med till exempel ett flygbolag. Men lägg noga märke till att vi i EU har transportörsansvar för att hindra transportbolag från att ta med passagerare som saknar pass eller visum.
 3. Åk med en flyktingsmugglare, men lägg noga märke till att flyktingsmugglare ytterst sällan är några omtänksamma välgörare, samt att om du försöker ljuga om hur du kom till Sverige i asylsökningsprocessen, så riskerar du att bli hemskickad eftersom du ljuger.

Försöken att begränsa flyktingtillströmningen från EU:s och Sveriges sida har alltså ställt upp en mängd villkor, som leder till att det enda verkligt fungerande sättet att ta sig till ett EU-land är att åka med flyktingsmugglare och sedan berätta att det var så man gjorde.

Därmed kan man sätta in den politiska dödsstöten. De onda och giriga flyktingsmugglarna måste stoppas! Flyktingproblemet är avhjälpt, de i nöd hålls borta från vårt fina Europa, och vi kan lugnt fylla vår lilla FN-kvot som vi alltid gjort det förr: Genom att åka till flyktingläger och välja ut unga, starka och friska flyktingar och lämna sjuka, gamla och andra inte särskilt lönsamma åt sitt öde.

Jesper Räftegårds egen ambitiösa och intelligenta blogg Kuniri finns här.

Intressant? Andra om politik, invandring, , , ,

Media: DN, DN2, SvD, GP, SVT, SVT2

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Svårt söka asyl lagligt”

 1. Om asylproceduren – Kuniri Says:

  […] en alldeles för stor bild på min sorgliga nuna, har jag gästbloggat på Hållplats Hådén i dag. Inlägget handlar om att vi har gjort det nästintill omöjligt att söka asyl utan att […]

 2. Folk(e)parti på glid – Kuniri Says:

  […] för ungefär två veckor sedan. Formuleringar som antydde att de önskade sig en mindre inhuman flyktingpolitik, i termer av ökat flyktingmottagande och utvidgad rätt till anhöriginvandring ströks från […]

 3. Att fly från sitt land « Internationellt & Ickevåld Says:

  […] höga flyktingmurar. Frontex arbetar aktivt för att skicka hem alla som försöker ta sig till EU. Förstalandsprincipen innebär att du måste söka visum i landet du befinner dig i när du blir hi… I EU finns ett s.k transportörsansvar, som innebär att man har ett ansvar att se till så att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: