Ensamheten minskar

1980 uppgav mer än var fjärde svensk över 16 år att de inte hade någon nära vän, det vill säga ingen riktigt nära person (ej familjemedlem), som de kan prata med om vad som helst.

År 2008 var det endast var sjunde svensk som inte hade någon nära vän, enligt samma definition. Källa: SCB, Undersökningarna av levnadsförhållanden. Fler positiva nyheter här.

Etiketter:

4 svar to “Ensamheten minskar”

 1. My Svensk Says:

  Det är bra!
  Vi får hoppas att alla snart har en nära vän!

 2. Filip Fors Says:

  Intressant! Undrar vad som drivit på förändringen? Informationstekniken kan vara en faktor. Jag tror möjligheten att bygga upp sociala nätverk har underlättats mycket av internet och sociala medier som MSN, Facebook m.m. Mobiltelefonernas framväxt kan säkert också ha påverkat. Samhällsklimatet verkar också ha blivit öppnare. Vi kan prata om personliga och ”känsliga” saker med varandra på ett annat sätt idag än tidigare i historien tror jag.

 3. Göran Hådén Says:

  Informationstekniken lär absolut ha påverkat. En annan teori är att fler har flyttat till städer och därmed fått lättare att hitta andra som delar udda intressen. Ytterligare en teori är att fler idag har jobb som gör att de tränas mer i social interaktion. Men det är bara lösa spekulationer.

 4. Filip Fors Says:

  Låter som rimliga hypoteser, speciellt den om arbetslivet. Det är knappast bara IT som drivit på. Sociala medier via nätet är ju ganska nytt dessutom. Måste kolla upp forskningen kring detta. Som Sociolog är det ju en hyperintressant fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: