Peak oil inom 5-10 år


Diagrammet ovan (från rapporten Tipping point i våras) är en sammanställning över när olika aktörer tror att peak oil kommer att inträffa. Det finns också en Odell (blå ovan) som tror att peak oil inträffar år 2060. Men sammantaget bedömer alltså de flesta experter att peak oil inträffar inom 5-10 år. Till och med bilföretaget Ford tror att det blir redan nästa år.

Jag har tidigare påpekat hur oförberedda vi är inför denna gigantiska utmaning. Dessutom kommer Sveriges import av olja med en tredjedel vardera från Danmark, Norge respektive Ryssland. Både Norge och Danmark kommer att sluta exportera olja år 2015. Att inte ställa om nu blir således även en stor säkerhetspolitisk utmaning för Sverige.

Vi har allt att vinna på att ta krafttag redan nu, men några steg i rätt riktning är i alla fall klart bättre än att stå helt passivt handlingsförlamade som Sveriges än så länge borgerliga regering.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Media: AB, DN, DN2, Ex, Ex2, SvD, GP, GP2, GP3, DN3, DN4, SVT

Annonser

Etiketter: ,

8 svar to “Peak oil inom 5-10 år”

 1. Anders Schröder Says:

  Det gäller att vi driver den här frågan redan nu. När oljekritiken väl kommer innebär det ett systemskifte. Om vi är det parti som har nischat in oss som de som har alternativet till oljesamhället kan det innebära det största lyftet för oss gröna vi har upplevt.

 2. Bengt Randers Says:

  Hej

  Du skulle kunna länka till oss, då vi bevarkar frågan.
  En fråga, varför kommer inte Peak oil upp i valrörelsen, alla partier mörkar här, även MP som jag ser det, det är tillväxt och mer löften hela tiden.
  Äe det även här som i England att man hemlighåller data, Energimyndigheten är totalt 0-ställd i detta ämne om man frågar dom.

 3. Göran Hådén Says:

  Bengt: Peak oil kommer inte upp i valrörelsen, eftersom endast Miljöpartiet vill prata om den frågan. Miljöpartiets språkrör lyfter faktiskt frågan gång på gång om du lyssnar på direktsändningar.

 4. Bengt Randers Says:

  Inte så trovärdigt som jag ser det, +49 öre/l mer för bensinen ger ett löjets skimmer. Och sol, vind och vatten kommer inte att räcka på långa vägar. Om nu MP har så mycket att säga varför finns det inte med i de rödgrönas valplattform?
  Men man har en klar åsikt om USA’s baser runt om i världen. På vilka villkor deltar MP tillsammans med de röd?
  Vi har stället frågor till alla partier men inte fått något svar av MP.

 5. Göran Hådén Says:

  Visst är 49 öre lågt, men 49 öre är ju den rödgröna kompromissen, om Miljöpartiet fick bestämma själva skulle det givetvis vara mycket mer.

  Märkligt om ni inte fått svar av MP, vilken adress har ni skickat till?

 6. nils Says:

  Den där feasta-rapporten är läskig alltså. Jag har även kollat lite i den tyska rapporten. Och Club Orlov:

  http://cluborlov.blogspot.com/

 7. Supersize storhetsvansinnet « Hållplats Hådén Says:

  […] Exempel på för stort självförtroende är tron att vi är så bra att vi inte behöver förbereda oss för stora framtidsutmaningar som klimatförändringar och peak oil. […]

 8. Peak oil delvis orsak till upproren « Hållplats Hådén Says:

  […] i Tunisien och Egypten har delvis med peak oil att göra. Inom en snar framtid ligger därför även Yemen och Jordanien pyrt till. Kanske även […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: