Sänkt skatt ger ej fler jobb

Den borgerliga regeringen motiverar ju sin hjärtefråga lägre skatter främst med att det leder till fler jobb – ”det måste löna sig mer att arbeta”.

Men opinionsinstitutet Novus har frågat svenska folket: Om du får ytterligare sänkt inkomstskatt, kommer du då att arbeta mer, arbeta mindre eller arbeta lika mycket som i dag?

Hela 86 procent uppger att de skulle arbeta lika mycket som i dag om de får ytterligare skattesänkningar. Fem procent säger att de skulle arbeta mindre med ytterligare skattesänkningar. Bara fyra procent uppger att de skulle jobba mer. Fem procent vet inte.

Mer oekonomisk jobbpolitik från borgarna finns här. Vettigare jobbpolitik från det rödgröna regeringsalternativet finns här.

Intressant? Andra om , , politik, rödgröna, högern, jobb, skatter, skattesänkningar

Annonser

Etiketter: ,

7 svar to “Sänkt skatt ger ej fler jobb”

 1. Peter Says:

  Idiotisk undersökning då den frågar folk som redan har jobb och förmodligen har heltid. Det är då svårt för dessa att jobba mer!

 2. Mållgan Says:

  Nej, Novus har frågat ”svenska foklet” inte den delen av svenska folket som har jobb.

 3. Tommy Says:

  Siffrorna gäller dem som har arbete som jag förstår det av artikeln:

  ”Svaret från dem som har arbete är uppseendeväckande och borde leda till eftertanke och självkritik i regeringskansliet”

  Men sen undrar jag om borgarna verkligen påstått att dom nya arbetstillfällena ska komma genom att folk som har råd arbetar mindre, det verkar inte passa ihop med deras ideologi. Snarare är det väl så att ökad konsumtion (suck!) ska skapa nya jobb?

 4. Felix Says:

  Dummare undersökning och tolkning får men leta efter!!!

  Men den logiken har du bevisat att höjd skatt ger fler jobb eller?

  Om fler människor får ansvar för sin egen ekonomi och en möjlighet att investera så ökar sannolikheterna till nya företag. Sverige är ett av världens mest inkomstjämlika samhällen.
  Det går inte idag att jobba ihop en förmögenhet i sverige utan alla får lika mycket kvar efter skatt. Detta är ett arv efter socialdemokraterna som måste bort. Folk måste kunna få en möjlighet att arbeta och skapa en egen förmögenhet. Man måste motivera människor att vilja mer. Det skapar nya jobb!!!

  Motivation är människans främsta drivkraft! Använd den!
  Låt människan utvecklas och ta ansvar för sin egen ekonomi!

  Gällande hoten om välfärden som alla skräm med, se exemplet gävleborgs landsting och hur de driver sin sjukvård. Mer oekonomiskt och skatteslösande får man leta efter… Med det exepmlet så inser man att det inte behövs mer pengar, det behövs bättre ledarskap och drift!

  MVH
  Felix Lindberg

 5. Göran Hådén Says:

  Den undersökning jag hänvisar till bekräftar den bild som i övrigt framkommit i de vetenskapliga studierna på området (vilka delvis är motstridiga), dvs. att det inte finns något tydligt samband mellan sänkt skatt och fler jobb. Det går inte heller att slå fast att höjd skatt automatiskt ger fler jobb, det är så mycket det beror på.

  Självklart behövs bättre användning av befintliga resurser, men lika självklart är det ju även positivt med MER resurser till t.ex. skola, vård och miljö.

  Att få mer pengar kvar i plånboken är faktiskt ingen stark drivkraft när det gäller jobb, se t.ex.
  https://hallplatshaden.wordpress.com/2010/07/01/forskning-hog-lon-ger-samre-utfort-arbete/

 6. Felix Says:

  Varför är mer skattefinansierade jobb alltid lösningen för vänstern?
  Skattefinansierade jobb finansieras via skattesedelen. Ett privatfinansierat jobb finansierar sig själv och bidrar med nettoskatt till samhället.

  Hur skapar man privata jobb? Man ger incitament och moröttet och en möjlighet för entrepenörer att kunna tjäna pengar. Har du funderat hur mycket ett företag måste tjäna för att kunna betala 100 kronor i lön? Hur överdriven skattesatsen är och hur den effektivt begränsar möjligheten att starta eget.

  Således borde all fokus ligga på att skapa privatfinansierade jobb och effektivisera samtlig skattefinansierad verksamhet så pengar inte slösas i onödan. Det ger rikast stat och rikast invånare…
  Att kasta bort pengar som det gör nu med höga fasta kostnader och dålig kapacitets utnyttjande är att elda tusenlappar!

  Det finns inget vettigt skäl att ha en inneffektiv stat som eldar pengar!

  MVh
  Felix

  • Göran Hådén Says:

   Är det inte sjukt att sparka t.ex. lärare och istället betala mer än lönen kostade i a-kassa och ”åtgärder”?

   Alla människor är lika mycket värda, men alla arbeten är inte lika mycket värda. Det ÄR t.ex. viktigare med lärare än telefonförsäljare.

   Men i dagens system så kan ett totalt meningslöst eller till och med destruktivt arbete möjliggöra för ett viktigt arbete att bli utfört. Är inte det sjukt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: