Moderaterna svarslösa om miljön

Bild: Sofia Hedman

Maria Wetterstrand: ”Regeringen anser att man ska använda piska mot sjuka, piska mot arbetslösa, piska för att få eleverna att lära sig i skolan, men när det gäller de som köper de mest bränsleslukande bilarna som förstör allas vår miljö, då ska man ge dem bidrag!”

Regeringens klimatmål låter rätt bra: ”Redan till år 2020 ska utsläppen för Sverige ha minskat med 40 procent”. Men i praktiken betyder det: ”Redan till år 2020 ska utsläppen för Sverige ha minskat med 40 procent – om man jämför med för 20 år sedan, exkluderar cirka 30 procent av utsläppen och räknar in utsläppsminskningar som egentligen görs någon helt annanstans”.

När den moderatledda regeringen säger att koldioxidskatten inte behöver höjas ett dugg, då blir det uppenbart att det där fina klimatmålet bara är ett luftslott. Moderaterna har gått från att vara ekologiska analfabeter till att vara ekologiska lurendrejare. Jag vet inte vilket som är värst.

Jag, Åsa Romson och Jakob Lundgren har i år haft tre parallella skriftliga miljödebatter med miljöpolitiska talespersonen för ”Nya Moderaterna”, där skillnaderna i miljöpolitik tydligt framgår. Läs här, här och här. Alla tre debatterna har slutat på samma sätt då vi endast fått svar till en början – längre än så verkar inte den moderata miljöpolitiken gå att försvara. Men kanske får vi svar efter valet?

Uttalanden från Moderaterna bör dock tas med ett helt badkar salt:

Ska vi då hoppas på andra länder istället? Nja…

* Maldiverna satsar på allvar på att helt bli av med sin negativa klimatpåverkan totalt sett redan år 2020. Föredömligt!

* Men i Kina som har något fler invånare förekommer bilköer som är flera mil långa och som kan vara i flera veckor! Kina har fortfarande mycket lägre miljöpåverkan per person än Sverige, men läget försämras.

* I Finland planerar man att försöka slå knut på sig själva genom att bygga en ”ekologisk motorväg”, vilket mest påminner mig om de tyska forskarna som utvecklade ”ekologiska bomber”…

Nej, Sverige behövs verkligen som föregångsland som kan visa vägen och inspirera andra. På söndag väljer vi om vi vill vara en del av lösningen eller en del av problemet. Byt politik – inte klimat!

Intressant? Andra om , , , val 2010, regeringen, alliansen

Media: GP, DN, AB, EX

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: