Valmanifest mycket bättre än valkompasser för att välja parti

Valkompasser är väldigt populära, men ger bara en indikation på vilket parti som faktiskt passar en bäst, vilket långt ifrån alltid stämmer.

Att grunda sitt val i den bild av partierna som media försett oss med är inte heller att rekommendera, då de rödgröna missgynnats stort i media i år, allra mest i Expressen.

Det är mycket som påverkar väljares val, men det klart bästa underlaget för att välja parti är valmanifesten, eftersom de kortfattat går igenom vad partierna konkret går till val på – löften som partierna sedan i mycket stor utsträckning faktiskt brukar följa:

Rödgröna 2010

Alliansen 2010

MP 2010

MP 2006

Valmanifest för övriga enskilda partier finns på deras respektive hemsidor. Observera dock att Centerpartiet och Folkpartiet i smyg har ändrat sina valmanifest på avgörande sätt, vilket Kuniri upptäckte.

Intressant? Andra om , , , politik, valet 2010, val 2010

Media: DN , SvD, AB, SVT, DN2, AB2, AB3, DN4, GP

Annonser

Etiketter:

4 svar to “Valmanifest mycket bättre än valkompasser för att välja parti”

 1. Simon Rosén Says:

  ”det klart bästa underlaget för att välja parti är valmanifesten”, skriver du. Du har rätt i att de är en bra och konkret sammanfattning vad partierna vill göra och inte. Men jag tycker inte att valmanifesten räcker. Någonting som är minst lika viktigt är partiernas grundläggande ideologi. Det är omöjligt att veta vilka olika frågor som kommer att komma upp kommande mandatperiod, men om man vet vilken grund partierna står på så kan man få en uppfattning om ungefär hur olika frågor kommer lösas. Det är också omöjligt att sätta sig in i alla sakfrågor om vad partierna står, och var man själv står, men om man lär känna partiets ideologi så får man lita lite på att de gör de bästa besluten även i de frågor man inte orkar engagera sig i.

 2. Göran Hådén Says:

  Ideologi är förstås också viktigt, men inte lika viktigt som valmanifesten. Inte minst eftersom många partier i praktiken inte bryr sig så mycket om ideologi.

  ”Jag är liberal” inledde Jan Björklund sitt avslutningsanförande i gårdagens slutdebatt i SVT. Synd bara att det så sällan visar sig i den politik han för.

 3. Nils Dacke Says:

  Jag vill tacka socialdemokraterna, för att behhöll eran Mona Sahlin, som ledare ända tills efter gårdagens riksdagsval.
  Jag, som gammal gråsosse sedan Tage Erlanders tid, hade givit min röst till Mona, om hon hade varit mera ”Sverige-vänlig”, mot sina egna svenska medborgare och vår svenska kultur!

 4. Länkar till partiernas valmanifest för EU-valet 2014 | Hållplats Hådén Says:

  […] anser jag att det enskilt bästa beslutsunderlaget för väljare är att jämföra partiernas konkreta […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: