Alliansen vågmästare

Några första reflektioner om valresultatet:

Att kalla Sverigedemokraterna för vågmästare leder tankarna fel – SD är inte ett mittenparti. Samtliga i högerextrema SD:s nyvalda riksdagsgrupp föredrar de borgerliga partierna enligt SVT:s valkompass. Så varför inte hellre kalla Alliansen för vågmästare?

Miljöpartiet de gröna har nu gjort sitt klart bästa riksdagsval någonsin och blivit tredje största parti med 7,2 procent. MEN – i flera år har nu de rödgröna partierna tonat ner sin egen politik och opinionsbildning extra mycket, för att istället satsa på att locka över ”mittenväljare” för att vinna valet 2010. Nu när det inte blev någon valseger så har flera års opinionsbildning offrats utan att ha fått något tillbaka. Hur säkra är vi på att det inte hade varit minst lika framgångsrikt att förskjuta debatten och därmed de andra partierna i grön riktning istället, för att sedan kompromissa i regeringsförhandlingar efter valet?

En av de större förklaringarna till att de rödgröna förlorar är att de borgerligas retorik och taktik totalt sett faktiskt fungerar bättre än de rödgrönas. Till exempel har Alliansen sett till att andra än Reinfeldt har fått stå till svars i media för diverse obekväma beslut, och sedan reducerat valet till en fråga om vem som har mest förtroende av Reinfeldt eller Sahlin. Det är mycket snack om opinioner och taktik. I den mån politiska förslag diskuteras så är det mest kortsiktiga plånboksfrågor.

Andreas Carlgrens flummiga svar kan faktiskt också vara en bra taktik för att flytta fokus från deras ohållbara politik:
Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

De rödgröna har haft en stor ledning i opinionen nästan hela mandatperioden, men de borgerliga partierna är bäst när det gäller. Ett liknande exempel är 1994 när de hand i hand med S lyckades uppbringa en majoritet för EU-inträde precis veckorna kring folkomröstningen – en majoritet som sedan inte återkom förrän ett antal år senare.

Det faktum att världen står inför en gigantisk klimatkris och peak oil, var till stor del bortblåst i valrörelsen. I Göteborg fick vi tvärtom in partiet Vägvalet i kommunfullmäktige med hela fem mandat. Deras enda fråga är att stoppa trängselavgifterna som alla andra partier utom Sverigedemokraterna redan har beslutat att införa från år 2013. Många klagar på enfrågepartier, men här i Göteborg har vi nu alltså ett nollfrågeparti i kommunfullmäktige – dessutom med ett partinamn som är en ordlek, vilket föga förvånande gick hem i Göteborg 🙂

Ett annat parti som för första gången tog sig in i ett kommunfullmäktige var Feministiskt initiativ i Simrishamn, där de med Gudrun Schyman i spetsen blev tredje största parti. I Grästorp fick Nationalsocialistisk front mandat i kommunfullmäktige genom att döpa om sig till Svenskarnas parti (via Folkfronten). Det är det första nazistpartiet i ett svenskt fullmäktige sedan 1940-talet. Inte särskilt svenskt med andra ord.

Bland det bästa som kan hända nu är nog att det blir nyval. Om en blocköverskridande regering ska bli av så vore det faktiskt bäst om M och S bildade den. Inget av det är dock särskilt troligt. Internationella erfarenheter visar att det parti som ”byter sida” för att hjälpa en regering ofta straffas hårt av väljarna i nästa val.

Apropå god retorik så hade Centerpartiet den klart bästa tv-sända reklamfilmen, vilket säkert gav en del extraröster på samma sätt som SD lär ha fått många extra röster genom TV4:s beslut att sända deras reklamfilm censurerad.

Fler förklaringar till den rödgröna förlusten på riksplanet tänker jag skriva om i separata blogginlägg längre fram. Bland annat om hanteringen av media och fakta.

Intressant? Andra om , , , , , , val 2010

Media: DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7 DN8 DN9 GP1 GP2 GP3 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 SVT1 SVT2 SVT3 SVT4 SVT5

Etiketter: , ,

12 svar to “Alliansen vågmästare”

 1. essbeck Says:

  Tittade på Göteborgsvalet för kommunen och preleminärt har Rödgröna majoritet i kommunen även ifall vägvalet extisterar. Både centern och Kd misslyckas att ta mandat i Göteborg.

  Majoritetsmässigt är det lika mycket rätt för Rödgröna att bjuda in folkpartiet som det är för Alliansen att bjuda in miljöpartiet. Båda dessa alternativen skulle leda till majoritet men ingen skulle vilja ge upp samarbetet med de andra partierna.

  Ser bara en lösning, att Alliansen och Rödgröna går samman men det skulle innebära att om man delade upp makten enligt styrka så skulle Reinfeldt få stiga ner som statsminister i förmån för Sahlin eftersom sossarna är största partiet.

  Så vem skall ta initiativet. Det största partiet sossarna eller det största blocket Alliansen ?

  Skulle bli förvånad ifall Miljöpartiet gick med på att stödja alliansen. Det kan naturligtvis hända men det betyder att Rödgröna samarbetet går i graven.

 2. Medborgare Says:

  Nej, bland det VÄRSTA som kan hända är ett nyval direkt. Det var på precis det viset som Hitler och Nazisterna kom till makten i Tyskland. Genom att blockera alal försök till regeringsbildning och ständiga nyval så urholkades stödet för de andra partierna. Till sist kunde de vinna eget mandat att bilda regering, och då var det kört.

 3. Mattias Says:

  Det skulle nog inte vara omöjligt att hitta två pragmatiska och kompetenta socialdemokrater som kunde tänka sig att vara med i en i övrigt borgerlig regering.

 4. Göran Hådén Says:

  Medborgare: Jag tror knappast det är någon risk för att Sverigedemokraterna tar över landet, däremot finns en stor risk att andra partier närmar sig deras politik.

  Mattias: Du kan tyvärr ha rätt. Men en svag regering lär det bli, så länge inte S och M utgör den.

 5. Åke Says:

  Dags att lämna skutan?
  Jag blir så irriterad på våra språkrör Maria och Peter som envist hävdar att man aldrig vill samarbeta med alliansen. Har dom över huvudtaget förstått problematiken?
  — Problemet är miljön! —
  Om vi kan driva alliansen i rätt riktning så är oerhört mycket vunnet! Visserligen blir Mona och kamraterna sura men vad gör väl det?
  Det finns en mikroskopisk risk att alliansen lierar sig med SD och då kommer våra frågor inte med alls. Då kan alliansen köra över oss som man gjort i 4 år. Jag håller med Birger Schlaug! Skippa den rödgröna alliansen. Låt oss gå vår egen väg! Det kommer MP att växa av i framtiden!!

  Åke Holmgren
  Dala-Järna

 6. Jonas Says:

  Nationalsocialistisk front fick inget mandat. De la ner 2008. Eller ska vi säga att Vänsterpartiet fick mandat genom att döpa om sig till Feministiskt initiativ?

 7. Göran Hådén Says:

  Åke: Partier som upplevs som svikare brukar förlora kraftigt på det. Det gäller att tänka mer långsiktigt än fyra år. Därför hoppas jag också att vi får se mer opinionsbildning från Miljöpartiets sida nu.

  Jonas: Det är ju samma person med samma värderingar. Din liknelse är delvis rimlig.

 8. michaeleriksson Says:

  Nyval vore i min syn inte förenligt med god demokrati. (I varje fall inte nu—om man efter ett år festställer att man har en ”polsk riksdag” är läget annorlunda.) Man kan inte bara rösta om och om igen tills man har fått det resultat man vill ha, om detta nu är att ett visst block styr eller att det finns en majoritetsregering (oavsett block).

  Likaså vore en S-M regering ett svek mot väljarna—och kanske också S-M i ett annat sinne. En mycket stor del av dessa partiers väljarna har nämligen åsikten att det andra partiet och dess politik inte har i en regering att göra. En vidare knackpunkt vore risken att Mona Sahlin (helt olämplig för rollen och med ett katastrofalt lågt förtroende i omfrågningar) som ledare av det största partiet blir statsminister (eller utrikesminister).

  Minoritetsregeringar har det funnits många genom åren och olika länder—och de behöver inte var något dåligt. Vid en majoritetsregering vore Alliansen+MP ett rimligare (men inte perfekt) alternativ än S och M.

  • Göran Hådén Says:

   Håller med om att nyval kan bli aktuellt först när man misslyckats på andra sätt. Mitt ”nu” ska inte tolkas som annat.

   Däremot håller jag inte alls med om att en S-M-regering vore ett svek mot väljarna – åsiktsmässigt vore det ju tvärtom mycket närmare snittet för hur folk har röstat än vad en rödgrön eller blå regering vore. Och det finns ju till och med de som har röstat på SD för att bryta upp blockpolitiken.

   • michaeleriksson Says:

    Det är fortfarande ett svek. Se det så här: Om en S–M-regering hade varit på bordet i förväg, då hade en hel del väljare röstat annorlunda än de faktiskt gjorde. Tänk dig att du ingår ett avtal med en firma under vissa premisser—och att det sedan visat sig att firman ljugit om det ena och det andra. Samma princip gäller här.

    Att väljarsituationen som helhet skulle återspeglas bättre är inte ett relevant argument. Det system vi har baserar på att riksdagen, inte regeringen, återspeglar väljarna som helhet. Härutöver kan man diskutera om en verklig återspegling sker, då S och M tillsammans bara har ca. 10 % mer av rösterna än alliansen, medan en mycket stor andel av alliansväljarna skulle föredra en minoritetsregering utan S.

    (Förövrigt, just S-M (SPD-CDU) har man nyligen försökt här i Tyskland. Denna regering gjorde inte många glada—och den led under en värre handlingsförlamning än många minoritetsregeringar…)

    • Göran Hådén Says:

     Poäng för ditt första stycke, om än inte så mycket poäng att en S-M-regering blir olämplig.

     Angående ditt andra stycke så får du ju även räkna med att politiken blir närmare MP och V.

     Att det inte gick så bra i Tyskland innebär ju inte att det måste gå dåligt här. Förmodligen går det också bättre efter ett tag.

 9. Medborgare Says:

  Bland det värsta som kan nu är att MP skulle samarbeta med alliansen på riksdagsnivå, det skulle vara att sälja ut sig totalt och enligt mig kan det mycket väl innebära slutet för MPs framgång. 70-80 % av MPs väljare sympatiserar med mer vänsterorienterad politik och skulle därför straffa partiet hänsynslöst i nästa val, läser man MPs partiprogram så är det tydligt att det är helt oförenligt med alliansens skitpolitik.

  MP och alliansen nej tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: