Kommunismen lever

Kartongaffischen ovan med utklippbar Leninmask till barn delas ut av Leninbadet i Varberg, till exempel på Bokmässan i Göteborg senast.

Hade det setts som ok även om det handlat om Hitler istället för Lenin? Barn som springer omkring utklädda till Hitler under parollen ”Jag vill också vara farbror Hitler”?

Det sägs att även den borgerliga alliansen som styr Varberg är stolta över Leninbadet – det drar ju in pengar till kommunen!

Leninbadet i Varberg är nu världens sista Leninbad. Det kommenteras så här av ägaren och Leningillaren Lasse Diding:

Kommer ni marknadsföra er som världens enda Leninbad nu?

– Nej, för jag tycker det är sorgligt. Och det kanske dyker upp nya – bada behöver man ju alltid.

Lasse Diding har även utsetts till årets företagare och delar ut Leninpriset till svenska författare som tacksamt tar emot.

Vi må vara inne i 2010-talet, men hyllande av kommunistiska ikoner och kommunismen är i högsta grad levande på en rad platser i världen, även om den förda politiken inte handlar om några nya Gulag.

Lenins födelsedag firas fortfarande officiellt i Moldavien. I Ryssland är skolböckerna nu relativt positiva till Stalin.

I Sydafrika har kommunisterna stort inflytande i det styrande ANC.

I Indien har Calcuttas delstat Västbengalen på demokratisk väg röstat fram kommunisterna till makten i varenda val sedan 1967.

I Indiens delstat Kerala har man inte kompromissat med den kommunistiska retoriken sedan murens fall. Än har de makten, men i senaste valet rasade kommunisterna, på grund av att man inte varit tillräckligt kommunistiska…

Tre förklaringar till Keralas kommunistpartis framgångar:

* De har sett till att välfärden i Kerala är på en mycket högre nivå än i övriga Indien.

* ”Kollisionen mellan ett parti som är doktrinärt marxistiskt och en statsapparat som är liberalt parlamentarisk har resulterat i en pragmatisk socialliberal politik.”

* ”Indisk politik handlar egentligen inte så mycket om höger och vänster. Snarare om partier som försvarar den sekulariserade staten och partier som vill se ett Indien där hinduer går först. Kommunisterna är tillsammans med styrande Kongresspartiet enda partiet som inte riktar sig till en kast, en religion, en etnisk eller språklig grupp, utan till alla indier.”

Programmet Obs! i Sveriges radio P1 lär oss om detta och mycket mer.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Etiketter: ,

4 svar to “Kommunismen lever”

  1. Laban Says:

    Men hade det setts som ok även om det handlat om Hitler istället för Reinfeldt?

  2. Robert Halvarsson Says:

    Det finns ju också en icke-leninistisk marxism och kommunism som är mycket intressant och som inte tingar med den demokratiska idén. Rosa Luxemburg kan ses som ett sådant exempel.

    Många kommunistpartiers djupgående förändringar och vandring mot någon sorts radikala socialdemokratiska partier (vilket svenska Vänsterpartiet måste anses vara en del utav) är också den intressant. Med historiens facit var ju varken Lenin eller Stalin särskilt goda representanter för de radikala jämlikhetsideal som den tidiga arbetarrörelsen gav uttryck för. Snarare var de dess dödsgrävare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: