Blog action day – om vattenbristen

Idag är det Blog Action Day med tema vatten. Tusentals bloggar världen över skriver om kampen för att alla människor ska få tillgång till rent vatten. Här är mitt bidrag.

Varje dag förbrukar en svensk i snitt 74 badkar vatten, främst genom vad vi konsumerar. Det är i längden helt ohållbart. Det viktigaste för att minska detta slöseri är i första hand äta mindre kött och i andra hand att köpa färre nya kläder. För att producera en stor hamburgare går det totalt åt 2400 liter vatten och för ett par jeans blir det i snitt 10 000 liter vatten. Siffror för andra varor finns här.

Vattenbristen blir på många håll i världen allt mer akut. I ökenlandet Jemen har regeringen låtit provborra efter vatten på nästan två kilometers djup, men utan resultat. Nästan halva jordens befolkning drar i dag nytta av vattenflödena från glaciärerna i Himalaya, som kommer att sina i takt med klimatförändringarna. I Afrika kan skördarna från regnbevattnat jordbruk ha minskat med upp till 50 procent år 2020. Redan idag når Nilen knappt fram till Medelhavet.

Det är knappast fredsfrämjande att israelerna lagt beslag på 350 procent mer vatten per person än vad palestinierna får, samt att israelerna trots sitt ökenklimat väljer att exportera en hel del vattenkrävande jordbruksprodukter, som vi i vår tur väljer att köpa, och som politiker och företag väljer att inte göra något åt.

Lester Brown menar att konkurrensen om vattnet främst är en kraftmätning i ekonomisk rikedom som äger rum på världsmarknaden för spannmål, eftersom det krävs tusen ton vatten för att producera ett ton spannmål. Det är ändå inget mot hur mycket vatten köttproduktion kan kräva. I exempelvis USA går hela 60 procent av landets färskvattenresurser till boskapsuppfödning. Effektivare teknik för bevattning är dock på väg att spridas.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Etiketter:

3 svar to “Blog action day – om vattenbristen”

 1. Pimli Says:

  Och man blir så trött ibland. Min familj består av mig, sambo och två tonårssöner. Jag har alltid varit ganska mycket miljökämpe/nörd, men ändå blir det ramaskri hemma när jag föreslår att vi kanske ska äta lite mindre kött. Och om det är så i mitt hem, där jag ändå alltid försökt förklara och argumentera och jag är ganska insatt, hur ska det då kunna bli någon ändring totalt sett.

  Ibland misströstar man.

  /Pimli

 2. Göran Hådén Says:

  Det som främst behövs är politiska beslut. Sådana kan komma i rask takt när en kris blir påtaglig. Därför gäller det att vara redo med förslag när tillfälle uppstår. Vänd dig direkt till politiker. Lycka till!

 3. Lista på årliga aktionsdagar « Hållplats Hådén Says:

  […] 8 Internationella kvinnodagen (FN). 21 FN:s dag mot rasism. 22 Vattenbristdagen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: