Grön ideologi tydligare än liberalism?

Grön ideologi kan sägas handla om att öka välbefinnandet och minska lidandet genom mycket större hänsyn till miljön, fattiga människor, djuren och kommande generationer. Bland viktiga gröna principer finns mer helhetsperspektiv, mångfald, jämställdhet, decentralisering, icke-våld och fördjupad demokrati.

Globalt är gröna partier till stor del överens. De 800 gröna från 72 länder som närvarade vid de gröna partiernas världskongress, enades i konsensus om ett omfattande politiskt program kallat Global Greens Charter.

Mer om grön ideologi finns att läsa här och här.

I början av oktober i år ställde Demoskop följande fråga till 1000 röstberättigade svenskar: ”En del människor har en politisk identitet. Är det något av följande du anser stämmer in på dig?” Svaren fördelade sig enligt följande:

• Liberal 27 procent
• Socialdemokrat 23 procent
• Socialist 8 procent
• Konservativ 6 procent
• Nationalist 2 procent
• Inget av dem/vet ej 34 procent

Det här tolkades på DN debatt idag som att 34 procent saknar ideologisk grund! Men vi vet ju inte hur många av dessa som har en annan ideologisk grund. Det finns ju många fler ideologier än de fem som nämns i undersökningen.

Dessutom är ju de flesta ideologier ganska svårdefinierade och innebörden varierar bland annat med tidsepok och olika delar av världen.

I den här undersökningen sade sig 79 procent av Folkpartiets väljare vara liberaler, men är verkligen Folkpartiet ett liberalt parti?

67 procent av S väljare föredrog socialdemokrati, men borde inte många av dem rösta på Vänsterpartiet istället, som i stor utsträckning står för gamla socialdemokratiska värderingar?

Undersökningar i all ära, men effekten kan bli värdelös eller till och med skadlig om de feltolkas.

Intressant? Andra om politik, samhälle, partiprogram, rättvisa, ,

Annonser

Etiketter:

4 svar to “Grön ideologi tydligare än liberalism?”

 1. Linda Says:

  Göran Persson sa en gång att han var socialdemokrat eftersom han var social och demokrat…

 2. Göran Hådén Says:

  Per Gahrton ger bra svar på tal i DN idag:
  http://www.dn.se/debatt/gront-tankande-ar-en-modern-ideologi-1.1192290

 3. Robert Halvarsson Says:

  Väldigt relevant inlägg. Om vi talar om just politisk identitet så kan flera ideologier vara överlappade. En del gröna partier har ex. socialistisk prägel, en del mer liberal. De flesta fungerar dock inkluderande. Ser man sen på det svenska miljöpartiet så skulle jag nog vilja säga att det har en ganska stor spännvidd av åsikter bland dess medlemmar, och bredare blir det antagligen i och med medlemstillväxten.

  Håller helt och hållet med dig när du skriver att: ”Dessutom är ju de flesta ideologier ganska svårdefinierade och innebörden varierar bland annat med tidsepok och olika delar av världen.”

  Tar vi inte åt oss denna basala insikt kan vi knappast prata om politiska identieter, ideologier och hur dess relation till samhället ser ut. I min egen förståelse pratar vi här om något större än åsikter.

 4. Citat ur Moderaternas idéprogram | Hållplats Hådén Says:

  […] Vad blir då konsekvensen av allt siffertrixande och förvrängningar? Ja, inte minst att när väljarna försöker följa debatten mellan partierna så handlar det till stor del om vad som är sant och inte, istället för en klargörande diskussion om ideologiska skillnader. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: