De blå i det blå


Foto: Jesse Therrien

Alliansens riksdagsledamöter har de senaste åren matat på med diverse häpnadsväckande riksdagsmotioner. Eller vad sägs till exempel om att ge kungen större politisk makt, att införa en särskild miljöblöjspremie och att i praktiken avskaffa biblioteken?

Federley vill utplåna sitt eget parti och Arkelsten ifrågasätter det svenska försäljningsmonopolet för alkohol – för miljöns skull! Hela resonemanget handlar om att tax free-spriten på flygen gör att det går åt mer flygbränsle…

Frågan är dock om inte priset tas av de fyra moderata ledamöterna i riksdagen som nu lämnat in en riksdagsmotion om att lagstifta mot jantelagen! Politisk satir blir svårt när verkligheten nu än en gång överträffar dikten.

Läs deras argumentation här. Om ens hälften är korrekta citat är det minst sagt ögonbrynshöjande.

Några intressanta saker med motionen mot jantelagen:

* Vad blir nästa steg? Lagstiftning mot tyngdlagen och egoism?

* Stora delar av motionen är inklippt från Wikipedia. Men länkar funkar inte så bra på utskrivet papper…

* Motionen leder osökt tankarna till forskarnas rön om att hög lön ger sämre utfört arbete.

* Sedan när blev det moderat politik att försöka stärka statens makt in absurdum?

* Moderaterna vill ersätta jantelagen med gnosjöandan, men sedan när blev det moderat politik att hjälpa varandra gratis, vilket är huvudingrediensen i den så kallade gnosjöandan?

* Motionärerna är ju valda till riksdagen för Moderaterna – vilka lyckades de konkurrera ut som var sämre lämpade för uppdraget? Demokratin skulle fungera bättre om fler engagerade sig partipolitiskt – då skulle det också finnas fler att välja på till olika uppdrag.

* Dessa fyras gäng kommer att få problem med punkt 8 i jantelagen: ”Du skall inte skratta åt oss”.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Etiketter:

8 svar to “De blå i det blå”

 1. Vilket omdöme har Reinfeldt själv? | Nemokrati Says:

  […] Alltid rött alltid rätt – Alliansen är höjd över alla misstankar vad det än gäller, Hållplats Hådén – De blå i det blå,  Olas tankar – Vilken smörja som helst blir tydligen publicerad, Höbergs tankar – […]

 2. Göran Hådén Says:

  En till sammanställning av udda riksdagsmotioner: http://motionsfloden.se

 3. Göran Hådén Says:

  Inte bara MP skriver motioner med det uttalade syftet att öka folks välbefinnande, en kd-motion vill värna det kristna kulturarvet och den kristna sångskatten i synnerhet, just för att öka välbefinnandet:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dokid=GY02Kr275

 4. Göran Hådén Says:

  Noterar att ett gäng folkpartister har en något smidigare lösning på Arkelstens dilemma:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dokid=GY02Sk350

 5. Tomas W Says:

  Det är faktiskt inte alls så galet långsökt som man kan tro utan ett ganska naturligt förslag. Motsatsen till jantelagen är nämligen inte alls nån gnosjöanda som motionsskrivarna vill påstå. Nej, tyvärr är det så att när jante försvinner ersätts den med – statushets.
  Så om man representerar ett överkonsumtionskramarparti, och framförallt de ekomomiska krafterna bakom denna, så blir det bara naturligt att vilja lagstifta bort allt som kan hålla tillbaka medborgarna från att köpa mer och mer och mer.

 6. Göran Hådén Says:

  Mindre jante – mer statushets. Intressant reflektion, Tomas!

 7. Tommy Says:

  Är det jag eller dom som totalt missförstått Jantelagen?

  Jag trodde att det handlade om att det är så vi *tänker*, att ”jag är inte lika bra som alla andra”. En mentalitet alltså.

  Men enligt motionen så är det något man blir *utsatt för*, alltså att någon behandlar oss illa för att dom inte anser oss lika mycket värda.

  Och sen kan man undra hur dom får ihop det när dom säger att auktoritärt styre leder till försvagad initiativkraft (vilket jag håller med om) men sen nämner USA som en förebild. Dom amerikanska företag jag har jobbat för var båda starkt auktoritära och hade mentaliteten att alla svenskar var lite dummare och lite sämre än dom själva.

 8. Göran Hådén Says:

  Liv Strömquist uppmärksammar oss nu på att Moderaterna faktiskt älskar jantelagen när det kommer till den så kallade kultureliten – för just de ska inte tro att de är något! 🙂
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=4362476

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: