Rödgrön triumf i Västra Götaland!

Igår hölls mandatperiodens första möte i regionfullmäktige i Västra Götaland och som ledamot var jag förstås på plats.

Sedan valdagen har det länge varit på gång att de senaste tio årens majoritet (S, C och FP) skulle utökas med MP för att kunna bibehålla majoritet. Men trots att dessa fyra partier hade kommit överens om både politiken och fördelningen av poster, så låste det sig så att C och FP i förra veckan valde att avbryta försöken att enas fullt ut.

M fick då i uppdrag att försöka bilda ett fungerande styre, men inte heller det gick.  I sista stund fick då S, MP och V – med stöd av Sjukvårdspartiet – ta ansvar för att försöka styra med minoritet i fullmäktige, men med majoritet i alla nämnder, eftersom Alliansen inte har någon valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

Mandatfördelningen nedan (SPVG=Sjukvårdspartiet):

Hade ingen lösning nåtts i sista stund, så hade hela regionen tills vidare fått styras av ålderspresidenten, det vill säga den ledamot i regionfullmäktige som suttit längst, vilket är en folkpartist…

Igår gick det dock bättre än väntat då majoritet precis uppnåddes med 75 röster, eftersom någon från oppositionspartierna röstade med oss. Det innebar att S fick ordförandeposten i fullmäktige och MP fick andre vice ordförande. Precis som i Göteborg får Miljöpartiet nu en hel del tunga uppdrag att tillsätta inom kort.

Västra Götaland blir alltså det största fullmäktige som rödgröna får styra kommande fyra år. Regionen har nästan 50 000 anställda och det handlar om att förvalta 45 miljarder kronor åt 1,6 miljoner människor på ett ansvarsfullt sätt. Miljöpartiets politik på landstingsnivå har jag tidigare sammanfattat här.

Redan nu har de rödgröna enats om att regionens verksamheter ska vara fria från fossil energi år 2020. Mer info om samarbetet finns här och mer utvecklade politiska överenskommelser kommer så snart som möjligt.

Intressant? Andra om , , ,

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Rödgrön triumf i Västra Götaland!”

  1. Ett grönare Sverige byggs nu underifrån « Hållplats Hådén Says:

    […] alla förhandlingar klara i kommuner och landsting efter valet. Resultatet blev att Miljöpartiet de gröna är med och styr i cirka 90 av landets 290 kommuner, samt i 16 av 20 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: