Supersize storhetsvansinnet

Finns det för lite självförtroende i Sverige idag? Ja, några moderater i riksdagen driver ju den tesen in absurdum när de vill ha lagstiftning mot jantelagen.

Mitt svar är att det förvisso finns många exempel på för lågt självförtroende, men även många exempel på motsatsen.

Exempel på för lågt självförtroende är att många bara vågar vara ”lagom” annorlunda, eller att det i allmänhet finns en mycket svag tilltro till möjligheten att påverka politiskt – vilket gör det ännu lättare för de som faktiskt försöker, eftersom det kunde varit mycket mer konkurrens.

Exempel på för stort självförtroende är tron att vi är så bra att vi inte behöver förbereda oss för stora framtidsutmaningar som klimatförändringar och peak oil.

Ett annat exempel är den arenafeber som råder i Sverige. Inte mindre än 32 nya eller ombyggda arenor har det blivit de senaste tio åren och fler stora projekt är på väg. Hur ska publiken och de artister som drar storpublik räcka till för att fylla alla dessa arenor? Utanför storstäderna är det över 90 procent av dagarna som de stora arenorna står helt tomma. Jämför det med om samma stadsyta hade använts till lägenheter och parker – då hade den åtråvärda marken använts varenda dag.

Västerås har inte mindre än fyra arenor som alla går med förlust. Snart ska väl varenda liten ort ha en egen arena utifall att det någon gång skulle komma förbi en världsartist. Norrporten arena ligger mitt i Sundsvall och tar 25 000 åskådare. Den fylls givetvis mycket sällan. Och är det så hemskt om det någon gång blir fullsatt? Det ökar ju snarare attraktiviteten.

De fyra största herrfotbollslagen i Stockholm – Djurgården, AIK, Hammarby och Brommapojkarna – planerar att spela på varsin stor arena som står ödsligt tom större delen av tiden i en stad där utrymme är en stor bristvara. Att samsas är tydligen omöjligt. Men inget annat verkar ju heligt i idrottens värld – så varför just detta? Dessutom behöver dessa fyra lag mer än dubblera sina publiksnitt för att ens fylla sina nya arenor.

I Solna kommer det snart att finnas TVÅ gigantiska fotbollsarenor – en för landslaget och en för AIK. Den nya nationalarenan i Solna ska ta 65 000 åskådare vid konserter och kosta 2,2 miljarder att bygga. Det är inget man bara river om det sedan går dåligt. Men om inte antalet svenskar som vill gå på konserter och föreställningar plötsligt blir cirka 100 gånger fler, så kommer det bli en förlustaffär för samhället att den nya nationalarenan byggts.

Att politikerna ändå hejat på det här bygget är ju minst sagt ögonbrynshöjande. Dessa gigantiska felinvesteringar får vi alla i slutändan vara med och betala – genom skattepengar, reklamen och indirekta kostnader för dåligt använd yta.

Arenafebern är ett extremt exempel, men i ett tillväxtsamhälle som vårt, så dimensioneras det mesta för att det ska vara bekvämt även i extrema situationer. Men priset blir minskad bekvämlighet till vardags och på sikt.

Ett annat exempel som grundar sig i samma tänk är privata bilar: Det är inte ovanligt med människor som äger personbil, även fast det bara ”behövs” någon gång ibland. Detta trots att en enkel kalkyl visar att det är billigare att hyra bil när det behövs, samt att bland annat storhandling faktiskt inte är något måste.

Rejäl tillväxtkritik är inte något nytt. Det kunde vi höra redan 1968 från tillväxtkritiska moderater och Kennedy i USA:

Tillväxtens baksidor visar sig sju resor värre idag än då. Dags för en konkret motreaktion? Potentialen visas bland annat av att tillväxtkritiker finns i alla riksdagspartier, enligt en ny undersökning. Så låt oss nu gå från ord till handling!

Intressant? Andra om solvallabrommapojkarnasporthästsportfotboll, tillväxt, stockholm

Annonser

Etiketter:

7 svar to “Supersize storhetsvansinnet”

 1. Anonym Says:

  Du är inte påläst om den eftersatta arenasituationen i Stockholm. Två nya arenor byggs och två befintliga rivs. Dvs Söderstadion (Stockholms modernaste arena idag som stod klar på 60-talet) och Råsunda. Befolkningstillväxten under de kommande 10 åren i länet beräknas bli mer än hela Malmö. Kritik och synpunkter är ok men de ska finnas grund och substans bakom.
  Arenabyggen bygger stad såsom bostäder och arbetsplatser

 2. Göran Hådén Says:

  Åter igen: Är det rimligt att varje stor fotbollsklubb i Stockholm spelar på varsin ny stor arena som de mycket sällan kan fylla?

  Det är mycket billigare och bättre för miljön att renovera än att bygga nytt. De nya arenorna är överdimensionerade. Befolkningstillväxten i Stockholm räcker inte på långa vägar till för att göra den nya Nationalarenan lönsam. För övrigt är det inte alls säkert att Råsunda kommer att rivas.

 3. Nick Says:

  Renovera säger du okej, men då tar vi bort Sönderstadion och Stockholm Stadion då ingen av dem går att få i godkänt skick och det är bevisat, dessutom är Stadion K märkt och får inte röras.

  Råsunda ägs av Svenska fotbollsförbundet som kommer äga den nya nationalarenan och jag tror inte dem ser det som smart ekonomiskt att göra så den blir en konkurrent, planen är vad jag förstått att det ska bli bostäder och kontor där nu.

  Så ja dessa nya arenor behövs det är dagens sanning.

 4. Göran Hådén Says:

  Självklart är inte renovering ett alternativ för alla arenor, men problemet för Svenska fotbollsförbundet är ju att AIK inte är överlyckliga över ett byte från Råsunda till Nationalarenan, och därför haft planer på att köpa Råsunda istället.

  Men som sagt – även om AIK spelar på Nationalarenan, så kommer den nya Nationalarenan inte att vara i närheten av att bli samhällsekonomiskt lönsam.

 5. Marie Says:

  Tack för vettigt inlägg. Vi behöver definitivt bli MER jante på vissa håll. Nämen inte ska väl jag köra bil onödiga sträckor… och mer Visst kan vi ändra hur vi lever så bra som vi är!

 6. Jonas Says:

  Hybris i sin renaste form. Senaste projektet i Solna känns ju inte som nåt annat än ett Vasa-skepp i modern tappning.

 7. Göran Hådén Says:

  En ny studie visar att de miljoner som kommuner pumpar in i elitidrotten inte betalar sig: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/stodet-till-elitdrotten-ger-ingen-effekt-pa-tillvaxten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: