Fakta vs. fördomar från Folkpartiet

Folkpartiets utbildningsminister Jan Björklund kör nu än en gång över experterna – den här gången om skolämnet geografis utformning.

Björklund tror han vet bäst själv och vill som så ofta tillbaka till hur skolan var när han var liten, så han struntar helt enkelt i vad experterna säger. Personligen är jag i och för sig road av den traditionella geografiundervisning där man rabblar namn, men till skillnad från Björklund skulle jag aldrig få för mig att pracka på andra en hobby på bekostnad av det som är betydligt mer angeläget att lära ut.

Foto © Kuniri

För några veckor sedan skickade jag följande brev till Jan Björklund:

Nossebro skola har de senaste tre åren gått från att vara landets näst sämsta skola när det gäller andelen behöriga till gymnasiet, till att vara den bästa. Den här extremt positiva utvecklingen har åstadkommits helt utan extra pengar eller extra arbetstid för lärarna. Man har helt enkelt tillämpat vad forskningen säger om vad som faktiskt behövs i skolan.

Bland annat har man individanpassat undervisningen med en rad nya metoder och sett till att alla elever så långt som möjligt är kvar i klassrummet, dit hjälplärare kommer istället för tvärtom. Man ser en elevs misslyckande som i första hand skolans ansvar, inte elevens.

Hur avser du som utbildningsminister att verka för att de forskningsbaserade goda exemplen från Nossebro skola får den spridning de förtjänar över landet?

Nyligen kom svaret:

Hej Göran,

Utbildningsminister Jan Björklund vill tacka för ditt meddelande och dina intressanta synpunkter. Han har bett mig, en av hans medarbetare i din politiska staben, att skriva tillbaka till dig.

Det är alltid kul med skolor som lyckas vända en negativ utveckling och jag är inte främmande för att andra skolor kan lära av deras exempel. I medierapporteringen kring vändningen har jag bland annat tagit fasta på att skolan arbetar med tydliga mål för varje enskild elev. Att våga ställa tydliga krav på elever är något som utbildningsministern ofta återkommer till och jag vill inte utesluta att Nossebro skulle kunna användas som ett framtida exempel.

Med vänliga hälsningar

Namn m.m.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Fakta vs. fördomar från Folkpartiet”

  1. Per Says:

    Att vädra käpphästar är inte att lyssna! Ett intressant exempel, som vore värt att följa upp, får ett meningslöst svar. Tydliga mål baserade på forskningskunskap blir till att ”ställa tydliga krav”. Den som är upptagen av sin egen förträfflighet kan inte lära något…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: