Grön succé i Tyskland efter radikalisering

Världens gröna partier blir allt större. De socialdemokratiska partierna blir däremot mindre. I Tyskland har det nu gått så långt att De gröna har varit större än Socialdemokraterna i vissa mätningar! Båda partierna ligger nu på 20-30 procent var. En majoritetsregering där det gröna partiet utgör halva regeringen är alltså inom räckhåll.

Noterbart är att denna stora ökning skett efter att det gröna partiet blivit mer radikalt. Därmed inte sagt att det skulle vara den enda förklaringen. En fyllig artikel om De grönas uppgång i Tyskland finns här. En fyllig artikel om S nedgång i Europa finns här.

Tyskland var även det första landet där De gröna kom in i parlamentet och det första av de större europeiska länderna där De gröna tog plats i regeringen. Blir Tyskland också det första landet där De gröna blir det klart största alternativet till de borgerliga partierna? I så fall kanske det äntligen blir ett slut på att försöka gruppera in partierna enbart på en höger-vänster-skala.

Fler som skriver om det pågående tronskiftet: DN, EP, DA och Christian Valtersson.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Etiketter:

2 svar to “Grön succé i Tyskland efter radikalisering”

  1. Grönt rekordval « Hållplats Hådén Says:

    […] De tyska gröna har radikaliserats och skördar nu historiskt stora framgångar, vilket jag tidigare bloggat om här och här. […]

  2. Grön regeringschef i Tyskland om det vore val idag « Hållplats Hådén Says:

    […] nu uppe i 28 procent, två procentenheter från att vara största parti! Så kan det gå när man radikaliserar sin politik och får andra bitar att falla på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: