Skriver om överkonsumtion i Aftonbladet idag

En köpfri dag må vara förbi för i år, men ämnet är ju ständigt aktuellt, så även Aftonbladet bad mig att skriva en debattartikel i frågan. Den publicerades idag i pappersupplagan och finns att läsa här nedan för er som inte har tillgång till pappersupplagan:

Köp mindre – lev mer!

Replik till Ann Söderlunds artikel ”Världen brinner – jag vill shoppa” (Aftonbladet 27/11).

Allt vi shoppar kräver naturresurser. Om alla skulle köpa lika mycket prylar som vi i Sverige, skulle det behövas flera jordklot till för att få naturresurserna att räcka till.

Överkonsumtionen är vårt största miljöproblem. All klimatsmart teknik och miljömärkta varor som utvecklats, har inte på långa vägar uppvägt att vi ständigt förbrukar allt mer.

Enbart mellan år 1997 och 2007 ökade konsumtionen av kläder och skor i Sverige med 64 procent. Även i år förväntas julhandeln slå nytt rekord.

Just nu är världens länder samlade i Mexiko för COP16 – ännu ett FN-toppmöte om klimatet. Troligen kommer man än en gång att misslyckas med att enas om viktiga åtgärder mot klimatkrisen.

De flesta rika länder – även Sverige – förespråkar en politik som förutsätter en väldig tur för att klara klimatet. Optimistiskt räknat innebär den svenska klimatpolitiken ungefär 50 procents risk att större delen av mänskligheten dör ut.

De som spelar rysk roulette eller äter okända svampar från skogen brukar betraktas som galningar. Den svenska regeringen tar ännu större risker än så, men blir omvalda.

Men visst, att kasta sig utför ett stup kan ju vara riktigt härligt i början. Vi kan fortfarande välja att försöka lösa ut fallskärmen innan vi slår i marken. Men ju längre vi väntar, desto svårare blir det.

Många mäktiga män menar att vi inte kan minska konsumtionen på grund av ekonomin. Men när ekonomins villkor krockar med naturens villkor, så är det väl rimligen ekonomins villkor som måste ändras?

Som om inte allt detta vore nog, så är det många som skuldsätter sig för att ens ha råd med köphysterin och statusjakten.

De som försöker bryta sitt shoppingberoende kan få en del hjälp via ideella krafter som Köpberoendes riksförbund. Men nästan inga bidrag går till att hjälpa shopaholics.

I Sverige satsas ungefär lika stora summor på reklam som på hela grundskolan. I slutändan är det givetvis konsumenterna som får betala. Reklamfinansierat är inte gratis för oss konsumenter, det är bara ett annat sätt att betala.

Reklamen skapar begär som gör att vi känner oss mer missnöjda med det vi har. Forskning bekräftar också att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. Ju mer du vill äga allt, desto mer äger allting dig.

Göran Hådén
Talesperson i Sverige för En köpfri dag

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Det har blivit många artiklar och intervjuer om En köpfri dag i år. Till listan kan nu även tillfogas en intervju med mig i P4 Norrbotten i måndags om En köpfri dag, som kan höras från kl. 8.13 här.

Intressant? Andra om shopping, , , , , ,

Etiketter: , ,

4 svar to “Skriver om överkonsumtion i Aftonbladet idag”

 1. Media för En köpfri dag hittills i år « En köpfri dag Says:

  […] några av årets artiklar om En köpfri dag – nästan samtliga positiva! Aftonbladet Aftonbladet igen Svenska Dagbladet Dagens Nyheter (enbart i papperstidningen) Göteborgs-Posten Göteborgs fria […]

 2. Media för En köpfri dag hittills i år « Hållplats Hådén Says:

  […] av årets artiklar där jag och andra talar om En Köpfri dag: Aftonbladet Aftonbladet igen Svenska Dagbladet Dagens Nyheter (enbart i papperstidningen) Göteborgs-Posten Göteborgs fria […]

 3. En köpfri dag i Aftonbladet idag « En köpfri dag Says:

  […] Göran Hådén […]

 4. Hans Says:

  Bra skrivet, särskilt det sista stycket om reklam. Den skapar otäcka ideal tror jag. Reflekterar själv över på min blogg om hur julhandeln påverkar oss människor, och vad som i sin tur påverkar julhandeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: