Fakta till vargdebatten

Hittills är det 3000 jägare som ska ut för att döda 20 vargar. Föredömligt effektiv viltvård! Eller? Är det kanske arbetslinjen som spökar? Att invänta EU-beskedet om det ens är lagligt är givetvis för mycket begärt av den svenska regeringen.

Vargarna i Sverige är så få att de allra flesta människor inte ens har sett en varg i det vilda. Vargjakten saknar också folkligt stöd enligt opinionsundersökningar.

Många av vargjägarna klagar på att vargarna skadar/dödar deras får eller andra tamdjur. Det förekommer förstås, men det kan vara givande med lite jämförelser:

Det är nämligen fler av jägarnas tamdjur som dödas av jägarnas egna jakthundar, än som dödas av vargar.

Det är också fler som dödas av mänskliga jägare än av vargar.

De allra flesta hundar som dör i olyckor dör i trafiken. Men hur många jägare har du hört som förespråkat färre bilar på grund av det?

I hela världen så dödas inte ens en människa om året av vargar. Det är således betydligt större risk att utan anledning bli nedskjuten på stan, eller att dö av att halka i badkaret… För att inte tala om att över en miljon människor dör i trafiken varje år.

Den stora vargrädslan som en högljudd minoritet i Sverige har är således helt oproportionerlig och bygger likt många andra rädslor på känslor, inte fakta.

Vodpod videos no longer available.

Intressant? Andra om , , , , ,

Media om vargjakten: DN, SVT, SvD, AB, SS, VK, GP

Annonser

Etiketter:

13 svar to “Fakta till vargdebatten”

 1. Tommy Says:

  Länkarna till rovdjur.se fungerar inte.

 2. sejdaren Says:

  att fritidsjägare ska få styra slakt på vargar är ungefär lika klokt som att surfare skulla få igenom ett förslag om utrotning av hajar i världshaven för att de ska kunna utföra sin hobby riskfritt

 3. Micke Says:

  Att det sker sådan här skyddsjakt på varg är ju delvis för att öka acceptansen för varg. För det är enda sättet att förankra något sånt här, att de som verkligen bor på platser med varg ska känna att de får vara med och påverka. Annars infinner sig en hopplöshet hos dem samt en känsla av att de inte får gehör för sina problem. Då blir principen som gäller på flera ställen, skjut, gräv, tig. Det är nog mycket den känslan som lett till att vi har det som vi har det. Inte att de avskyr vargen som djur.

 4. Anonym Says:

  Gissar att du är storstadsbo, kom ut till Dalarna om du vill se vargproblemet från en annan vinkel!

  • sejdaren Says:

   jag bor i norra dalarna och det är gått om varg här…dock ser jag inte problemet.Tamdjur går att skydda på bra sätt och dom som hävdar att dom inte vågar låta sina barn leka på tomten är idioter helt enkelt. Den största gruppen människor som gnäller i dalarna är ju jägarna…man kan faktiskt jaga utan hund.Sedan tillkommer ju att jakt är bara en fritidshobby och jag nämde tidigare i mitt andra inlägg att det vore som att surfare kräver att utrota hajar för att kunna surfa. Och pratet om att detta ökar acceptansen är skitsnack..dom flesta här har nolltolerans så detta är bara ett steg på vägen dit. Att ens diskutera att en art skulle vara för stor när den inte uppgår i 300 djur…ja då bör man nog gå tillbaks till grundskolan och lyssna på biologi lektionerna.

   • Dalabo Says:

    Det är klart att du som kallar dig för sejdaren inte tycker att det är ett stort problem, du har knappast några tamdjur som blir utsatta och du tycker troligtvis att det är jättemysigt när vargarna stryker utanför knuten, men jag kan ju intyga dig om att det inte är lika kul när vargarna kommer in och tar hundar och katter på gårdarna för det händer med jämna mellanrum och katter ingår knappast i jägarnas arsenal. Om du fick din hund eller katt tagen alldeles utanför huset skulle du då våga ha dina barn ute? jag skulle knappast tro att någon vettig människa skulle chansa så mycket för i sådana fall är det dom som anser att det inte gör något att ha barnen i en miljö där varg stryker omkring utanför knuten som inte är så vettiga och snälla du vakna upp, jag tror knappast att du är någon expert inom denna fråga likväl som du knappast är någon hajexpert , överlåt detta till dom som är lite mera insatta dvs rovdjursexperterna, dom har gjort sitt jobb hitils så jag tror nog att dom lyckas lite bättre än dig skulle jag tro i denna fråga.

    • sejdaren Says:

     du kanske ska ta o kolla upp ordet vallflicka o vallpojke…du vet sådanna där barn man skickade ut för o vackta djuren mot rovdjur förr i tiden när det fanns gott om rovdjur i skogarna…tror knappast det var för att man hoppades att barnen skulle bli uppätna…utan pga att man visste att rovdjur ytterst sällan angriper människor.
     Och jag har getter och katter på gården. Men verkar inte vara ett problem när man själv är närvarande hela tiden. Flesta rivningarna jag hör om är oftast hagar som är långt från husen. Har även jagat med hund i vargområde sedan tonåren men fick alltid lära mig att det var ju vi som valde att ta hunden dit…inte kul om den dör..men faktiskt en risk man får överväga… dock är jag inte så chockad av dina argument…dalarna är ju totalexploaterat i det mesta…ett landskap som betraktas som en stor granåker av dess invånare….så varför skulle man ha större respekt för djuren som lever där?

 5. johnnoz.johansson1@gmail.com Says:

  Det här med vargarna har fått väldigt stora rubriker, personligen tycker jag att det ska få finnas varg men det ska vara på en sådan nivå att det fortfarande går att bedriva djurskötsel på andra ställen än i skåne, folk som bor i glesbygden och älskar sina djur blir tvungna att anpassa sig till alla som bor i lite mera tätbebygda områden som tycker att vargen inte är ett problem. Klart att vargen inte är ett problem om man inte behöver utsättas för djurangrepp osv. Landsbygden har det tillräckligt tufft och behöver knappast få ett extra slag när dom redan står på knäna.

 6. jägaren Says:

  Det är ganska intresant att folk fortfarande orkar tjaffsa om detta!!! det verkar inte vara möjligt att kanske komma överens om en lagom nivå där alla sidor kan vara skapligt nöjda, helt nöjda kommer alldrig alla vara! Det pratas om att vissa vill ha 1000 vargar i sverige och andra säger 0. varför måste vi människor alltid ha nånting att bråka om, det är inte vi inte kommer överens när det alltid blir nått skit hur vi än gör och regeringen lär ju få skit ifrån det ena eller det andra hållet hur dom än gör… Nej jag tycker att regeringen har sköts sig bra, vi ska absolut inte styras på alla sätt och vis av EU , till och med forskare från andra länder har gått ut och sagt att det finns inget annat land som har lika bra koll på sina stora rovdjur som sverige!!

 7. PKJonas Says:

  Tror inte varghatet grundar sig i rädsla i första hand, det handlar nog mest om girighet. Vargar äter älgar som det finns en ändlig mängd av i skogarna. Varje vargäten älg är en älg mindre för jägaren.

 8. b Says:

  Statistiskt sett är hemmet den farligaste plats en kvinna kan vistas på p.g.a. risken att bli skadad av sin partner. Är inte det en viktigare sak att engagera sig i än de få stackars vargar vi har här i landet?

 9. b Says:

  Den stora ”vargdebatten” och det stora stora varghatet står inte alls i proportion till den lilla lilla vargstammen vi har. Jag bor i Dalarna och har direkt erfarenhet av de stora starka varghatande farbröderna. Jag är förundrat fascinerad och undrar vad det egentligen handlar om??

 10. Jennie Says:

  B, jag håller med dig! Våld mot kvinnor är ett stort problem både på samhälls och individnivå.

  Jag tycker att vargdebatten är rent ut sagt löjlig och jag förstår inte resonemanget att ”om vi skjuter några stycken så kommer acceptansen att öka”, på vilket sätt menar man att det skulle göra det? Varför ska sedan människan ha rätt att bestämma att vissa arter mer eller mindre borde utrotas? Är vår plats på jorden viktigare än andra arters plats?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: