Därför ska vi omfördela

Den rikaste procenten svenskar äger nu mer än de fattigaste 90 procenten svenskar äger tillsammans (källa: Gustav Fridolins bok Blåsta, sida 63-64). 20 procent av befolkningen har större skulder än tillgångar.

Ett problem med enorma förmögenhetsskillnader är att pengarna kan omsättas i politisk makt.

Ett annat problem är att livsstilen hos rika generellt sett är mycket mer långt från ekologiskt hållbar, än vad den är för Medel-Svensson.

Ytterligare ett problem, är att vi avstår från att frigöra stora resurser till vad vi nu vill, genom att inte omfördela.

Självklart bör vi i första hand verka för omfördelningsåtgärder som de rika inte kommer undan, som fastighetsskatten. Men även när det gäller skatter som de allra rikaste flyr, så kommer vi ju i alla fall åt andra rika med dessa skatter. Ur det perspektivet vore de bättre än ingenting tills vi skakat fram skatter eller annat som omfördelar ännu bättre.

Alla skatter har sina brister. Men när det finns en skev effekt av en skatt så är det ju i första hand den skeva effekten som ska åtgärdas – inte hela skatten som ska tas bort (exempelvis arvsskatten).

Intressant? Andra om , , regeringen, alliansen,

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Därför ska vi omfördela”

  1. Anders Schröder Says:

    Helt rätt. Skattehöjningar ❤

  2. Göran Hådén Says:

    Globalt är läget att 1 % äger 40 %, att 10 % äger 85 %, samt att de 1000 rikaste äger mer än de cirka 70 % fattigaste. Källa: Mander, 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: