Höger om!

PR-byrån Prime har infiltrerat Socialdemokraterna för att få dem att bli ännu mer tillväxtpositiva. Det är ovanligt att sådana kopplingar tas upp i mainstream media, så det är föredömligt av Aftonbladet att granska detta. Frågan är vilka liknande kopplingar som ännu inte nått offentlighetens ljus?

Att människor försöker påverka politiska beslut är givetvis positivt för demokratin. Jag har själv skrivit en handledning för det här.

Debatten efter Aftonbladets avslöjande har dock påmint oss om att skrämmande många, till synes utan djupare reflektion, avfärdar att det skulle vara några större problem som följer av lobbyism. Men huvudproblemet är ju att de som till allra största delen har resurser att lobba är de kapitalstarka intressena, vilket bidrar till en stor snedvridning av debatten.

Naturen, djuren och kommande generationer har endast de lobbyister som av ren solidaritet försvarar dessa intressen. Fattiga människor har i jämförelse med rika företag nästan inget inflytande alls genom lobbyismen.

Vad kan då politiker göra för att jämna ut villkoren? Ja, till exempel skärpa reglerna kring lobbyism. Enskilda toppolitiker kan också själva aktivt och regelbundet bjuda in andra intressen än de som själva har resurser att höra av sig, och samtidigt tacka nej till det som totalt sett bidrar till en snedvridning av vilka källor som formar ens världsbild. Om man rör sig i en viss miljö med vissa värderingar hela dagarna så är det klart att man påverkas av det.

Jag har tidigare skrivit om hur Sverige sedan 70-talet har gått från att domineras av vänstervärderingar, till att som Svenska akademien uttrycker det: ”utan att vi alls reagerade, har våra hjärtan blivit högerplacerade”.

Den här utvecklingen är ingen slump, utan resultatet av ett listigt och målmedvetet arbete från näringslivet att omsätta sin ekonomiska makt i politisk makt. Medvetenhet om detta faktum kan lägga grunden för att jämna ut maktförhållandena igen.

Intressant? Andra om , , , ,

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: