Härarbete

Ingen vet hur samhället kommer att se ut om bara 5-10 år. Därför är det högst sannolikt att kreativitet är en bra förmåga att utveckla inför framtiden.

På Södertörns högskola i Stockholm finns till och med en kurs där man kan lära sig utveckla sitt kreativa tänkande. Det finns också jättebra böcker och föreläsningar om kreativitet.

Ibland talas det om de fyra bena, när det gäller platser som stimulerar kreativitet – badrum, bussar, barer och bäddar. Därför är det inte så bra för kreativiteten med en strikt åtskillnad mellan arbete och fritid. En bra idé kan dyka upp när som helst och då gäller det att anteckna direkt.

Mötestid på kontoret för att komma på nya idéer är ärligt talat ingen vidare idé. Däremot kan det vara uppfriskande och välgörande för kreativiteten att ibland jobba i vacker natur eller andra oväntade platser.

Teo Härén har skrivit en hel bok om det här som heter Härarbete. Av miljöskäl delar jag givetvis inte hans rekommendationer om att flyga iväg för att härarbeta, men det finns ju faktiskt fullt av smultronställen att härarbeta på bara runt knuten.

Var får vi de goda kreativa idéerna? (fördelning mellan fem alternativ)
6 % på intressanta möten
10 % på långtråkiga möten
13 % på semestern eller fritiden
14 % vid maten
28 % i naturen
Källa: SNF Sveriges Natur nr 4, år 2010, sida 9

Det här var en fördjupning i några av de elva tipsen för ökad kreativitet.

Intressant? Andra om

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Härarbete”

  1. Det Kreativa Mötet | Bokrecensioner Says:

    […] Zoologi: ryggradslösa djur (evertebrater) Bokrecensioner Det Kreativa Mötet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: