Wikipedia – samlad fakta

”Tänk dig en värld där varje människa på den här planeten får fri tillgång till världens samlade kunskap. Det är vårt mål.”

– Jimmy Wales, Wikipedias grundare

Tack vare Wikipedia finns det nu ett gratis, reklamfritt, ständigt aktuellt och lättillgängligt uppslagsverk som är mycket större än traditionella uppslagsverk och enligt vetenskapliga undersökningar ungefär lika tillförlitligt.

Att Wikipedia fungerar så bra är ett jättebra exempel på att pengar inte är mänsklighetens främsta drivkraft, vilket borde ge en rejäl tankeställare om hur vi organiserar andra delar av samhället.

Wikipedia har blivit en av världens mest besökta hemsidor. Enbart svenska Wikipedia har drygt 70 miljoner besök i månaden. Detta i ett land med 9,4 miljoner invånare. Wikipedia finns på 273 språk, har nästan 400 000 artiklar på svenska och över 4 miljoner på engelska.

Givetvis är det inte helt gratis att driva Wikipedia, men finansieringen löser sig genom donationer från allmänheten som gör att Wikipedia inte blir beroende av några särintressen. Vilken metod som hittills fungerat överlägset bäst för att samla in pengar ser ni nedan:

Eftersom vem som helst, när som helst, kan redigera artiklarna, så är cirka fem procent av det som skrivs på Wikipedia klotter, men i snitt har det tagits bort redan inom 14 minuter.

En halv procent av alla som redigerar står för fler än hälften av alla redigeringar. De flesta som läser Wikipedia redigerar aldrig, men det finns ändå över en miljon aktiva redigerare runt om i världen.

Nu finns även högskolekursen Wikipedia – Författande, trovärdighet och teknik, som man kan läsa vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Wikipedia är dessutom bara en del av Wikimedia Foundation, stiftelsen som dessutom förser oss med en rad andra wiki-tjänster, vissa mer framgångsrika än andra:

Wiktionary – ordboken.

Wikiquote – citatsamlingen där man till exempel kan söka på kända politikers citat.

Wikimedia Commonsdatabasen för fria bilder, videofilmer samt musik och ljud.

Wikibookse-böcker för elever och studenter.

Wikispecies – databasen för arter.

Wikinews – där du själv kan formulera och sprida nyheter.

Wikisource – källor som inte längre är skyddade av upphovsrätten,

MediaWiki – en fri programvara som ska göra det lättare att producera webbsidor.

Så grattis Wikipedia som idag fyller 10 år! Förhoppningsvis fortsätter Wikipedia att utvecklas, samtidigt som Nationalencyklopedin finns kvar. Det behövs trots allt flera källor till kunskap och olika sätt att arbeta. Mångfald blir mindre sårbart.

Media och bloggar om Wikipedia: Metro, Tv4, IDG, DN, DN2, DN3, Axbom, MB, SS, SVT, SVT2, Wikimedia
Vi bara minns fel…
Av Håkans Blogg
Ett par tankar om Wikipedia
Av Copyriot

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: