Teknikens framtid

En av de största framtidsfrågorna är hur vi i längden ska hantera den (informations)tekniska utvecklingen, som idag förändrar samhället extremt fort.

Syftet med den här texten är inte att skriva om hur vi ska hantera det, utan argumentera för varför vi bör hantera det. Detta eftersom nästan ingen offentlig debatt i frågan pågår. I alla fall inte i Sverige.

I jämförelse framstår klimatkrisen som betydligt enklare, för där vet vi ju i stort vad som behöver göras och frågan är vida uppmärksammad.

Utmålat på en logaritmisk skala så visar 15 separata listor med paradigmskiften i mänsklighetens historia en trend av exponentiell ökning. Mer info här.

Det enda som i nuläget ser ut att kunna bromsa teknikens framfart är naturresursbrister, miljöproblem och problem som vi idag inte kan förutse.

Hittills ser dock trenden ut att bara gå snabbare och snabbare. Jag ska belysa några exempel.

Kan vi överblicka konsekvenserna av ett samhälle där nästan vem som helst har råd att placera ut minimal avlyssningsapparatur och övervakningskameror gömda i sovrum, på kläder, på hemliga möten, och så vidare. Redan idag kan du till exempel köpa en penna med dold kamera och mikrofon för några hundralappar lite här och var. Lillebror ser oss allt mer.

Det lär i längden bli allt lättare för enskilda medborgare att kunna skaffa och använda massförstörelsevapen. På sikt även nanorobotar som går in i kroppen på utvalda offer och gör det som de programmerats att göra.

Den här typen av biologisk terrorism rankas av framtidsforskare vid The Future of Humanity Institute vid universitetet i Oxford, som det största hotet mot mänskligheten de kommande 100 åren. Singulariteten – i det scenario där de extremt smarta robotarna blir ”onda” – rankades som det näst största hotet, men de två frågorna hänger ju rätt mycket ihop. Programserien om dessa hot finns att se på UR Play här.

Bara det senaste året har forskarna bland mycket annat upptäckt en ungdomens källa och bakterien som livnär sig på gift – vilket bland annat innebär att liv troligen är mycket vanligare i universum än vi hittills trott.

Nyligen har det också uppfunnits en kamera som kan fota runt hörn, samt en maskin som kan läsa tankar. Med nuvarande utveckling är det bara en tidsfråga tills tankeläsarmaskinerna blir verkligt effektiva. I länder där folk kan dömas till döden för sina åsikter eller sin sexuella läggning, så blir ju den här utvecklingen bokstavligen en fråga om liv eller död.

Makteliten kommer heller inte att kunna ha så mycket hemligheter framöver. Wikileaks är rimligen bara början. Enbart USA:s regering lägger motsvarande 60-100 miljarder kronor årligen på nätsäkerhet.

Jag har tidigare skrivit om vad det kan innebära att stora delar av all information i världen är på väg att samlas hos samma företag: Google. Man kan ju få reda på extremt mycket om en person genom att samköra digital information och analysera. Särskilt i dessa tider när många människor frivilligt krymper sin privata sfär allt mer.

Facebook-konton kan kapas och på twitter har klimatkrisförnekare ovetandes argumenterat mot en robot som sökt upp och svarat på klimatkrisförnekarargument så fort de dykt upp. Vilka identiteter som är äkta i den digitala världen lär bli allt svårare att veta. På längre sikt riskerar vi att även i verkliga livet få svårt att skilja en robot från en människa.

Det låter som science fiction, det är än så länge science fiction, men likväl så är det en konsekvens av att nuvarande trend fortsätter. Vi vet dock inte hur lång tid det kommer att ta.

Vad händer om artificiell intelligens blir intelligentare än människorna? Hur kan vi se till att AI-utvecklingen gynnar mänskligheten? Det är frågor som i högsta grad engagerar extremt mäktiga och intelligenta personer som Stephen Hawking, Bill Gates och Googles forskningschef Peter Norvig. Jag har tidigare skrivit ett utförligt inlägg om det här.

Så vilka handlingsalternativ har vi i längden?

Att övertala hela världen om att gå tillbaka till ett mer primitivt liv, eller att stoppa robotarnas framfart, är knappast möjligt. Om det sker lär det i så fall vara en följd av naturens villkor. Däremot kan vi till viss del påverka hur fort det går.

Det som förespråkas av många som engagerar sig i frågan är att fokusera på att de robotar som utvecklas kommer att vara vänligt inställda till människor även om vi tappar kontrollen över deras utveckling, vilket de räknar med att vi kommer att göra.

Tyvärr gör det politiska debattklimatet att sådana framtidsfrågor mest förlöjligas om de tas upp av de politiska partierna, på samma sätt som människor historiskt skrattat åt framtidsvisioner som sedan till och med överträffats. Men fler individer och föreningar lär lyfta frågan i takt med att den (informations)tekniska utvecklingen fortsätter i allt snabbare takt.

Mer relaterat i media: SvD, DN2, DN3, SVT, DN4, SVT2

Trender till 10-talet.

Etiketter: ,

2 svar to “Teknikens framtid”

  1. De tio största hoten mot mänsklighetens existens det här seklet « Hållplats Hådén Says:

    […] Syntetisk biologisk terrorism 2. Robotar blir överlägsna oss och väljer att utrota oss 3. Nukleär vinter i flera år efter kärnvapenkrig 4. Klimatförändringar […]

  2. Robotarnas framtid « Hållplats Hådén Says:

    […] mycket läsvärda numret kan du beställa här. Jag har också skrivit om frågan tidigare, främst här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: