Reklam ger mindre glada barn

Fredag 11 februari är sista dagen att se en dokumentärfilm från 2009 på SVT Play, om överkonsumtionens förödande effekter för miljön och lyckan.

Juliet Schor, professor i sociologi, berättar om forskning som visar att så kallade tweens (ca 6-12 år) blir mindre lyckliga ju mer reklam och media de utsätts för.

Förr jämförde vi oss mest med grannarna. Efter det blev det mer jämförelser med andra på arbetsplatsen, eftersom vi spenderade mer tid där. Men de senaste decennierna har vi till stor del jämfört oss med de idealiserade människorna i media, reklam och tv. Eftersom det oftast är rika eller ganska rika som skildras på tv, så är det lätt att få uppfattningen att det är så majoriteten har det.

Med tiden har vi således börjat jämföra oss med människor som tjänar väldigt mycket mer än oss själva. Dessutom jämför vi oss med det bästa från respektive person – hon som har så fint hus, han som är så rolig, och så vidare – så att ingen människa i världen har alla de egenskaper som just de vi jämför oss med har.

Människor är de enda varelser på jorden någonsin som känt till vad som händer hundra mil bort, dessutom strax efter att det hänt. Vi har även kunskap om saker som inte kommer att hända förrän om tio år. Anledningen till att vi ändå inte reagerar på till exempel klimatkrisen är till stor del ”vackert väder-syndromet”. Så länge livet verkar rullar på ungefär som förut, är det oerhört svårt att ta till sig att det snart kommer en kris. Det är inte så vår hjärna har utvecklats.

Sist men inte minst: Fyra liter bensin motsvarar energimässigt en månads hårt kroppsarbete och snart är billig bensin ett minne blott…

Dokumentären kan ses här.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: