Det finns inga perfekta skatter

Alla skatter och skatteavdrag har sina för- och nackdelar. Det finns alltid någon konsekvens som framstår som orimlig. Men om fördelarna totalt sett är större än nackdelarna så är skatteregeln ändå bra.

Fastighetsskatten har varit ett av de bästa verktygen för att beskatta de allra rikaste. Pengar kan gömmas undan i skatteparadis, men det är svårt att dölja ägandet av en fastighet. De rika fick ändå en majoritet av de rättviseälskande svenskarna att vara emot fastighetsskatten genom att fokusera på det som kan uppfattas som orättvist med skatten.

Med RUT-avdraget får fattiga vara med och betala rikas privata lyxkockar. En absurd konsekvens – särskilt i ett samhälle där man inte anser sig ha råd att upprätthålla varken miljöarbete, tågunderhåll eller global solidaritet. Ändå lär RUT-avdraget bli kvar oförändrat, då de fattiga inte har samma resurser för att skapa ett tryck för förändring i frågan. Som diagrammet ovan visar, så har den moderatledda regeringen gjort fattiga fattigare och rika rikare. Marika Lindgren Åsbrink har skapat diagrammet ovan av SCB:s statistik.

Den halva av befolkningen som tjänar mest har sedan Reinfeldt blev statsminister fått 80 procent av regeringens skattesänkningar. Det som de ”gamla moderaterna” föreslog på Bo Lundgrens tid 2002, var att den rikaste halvan ”bara” skulle få 72 procent av skatte-sänkningarna. Källa: Riksdagens utredningstjänst.

Etiketter:

6 svar to “Det finns inga perfekta skatter”

 1. osunt Says:

  Visst är det fascinerande! De nya moderaterna har hela tiden öppet visat vilka skatteförändringar de velat genomföra. Man har tom med kunnat se svart på vitt i diverse tidningar att det konsekvent är de högavlönade och förmögna som tjänar på förändringarna.

  Men bara genom att kalla sig det nya arbetarpartiet och hela tiden upprepa mantrat att alla skatteändringar är till för de som arbetar och för att skapa fler arbete så har de lyckats inbilla normalsvensken att moderaternas politik gynnar dem.

  Eftersom S hela tiden varit livrädda för att förlora mittenväljare/medelklass och allmänt ryggradslösa så har de inte heller bjudit något motstånd i dessa frågor – snarare tvärt om.

  Hoppas att nya rödgröna partiledare kan skapa lite dynamik som lyfter upp rättviseaspekterna och inte minst de insomnade miljöfrågorna.

  https://osunt.wordpress.com/2011/01/24/mp-gustav-fridolin/

 2. Lennart Says:

  Alla måste bo någonstans. Värdet på ens bostad kan man inte påverka. Om värdet på bostaden stiger, men inkomsterna inte hänger med, så kan det bli svårt att bo kvar. Du skriver ”de rika”, som om det bara var rika som betalade fastighetsskatt. Vilka är de rika? Det verkar inte omfatta dig. Är det alltid bra med skatter som inte drabbar en själv, även om de är orättvisa och drabbar boendet?

 3. Göran Hådén Says:

  Lennart: Just det är min poäng – det finns inga perfekta skatter. Totalt sett är ändå fastighetsskatten en av de bästa skatter vi har för att omfördela från rika till fattiga.

  För övrigt skulle ingen med det rödgröna förslaget behöva betala mer än fyra procent av sin inkomst i fastighetsskatt.

 4. Lennart Says:

  Problemet i Sverige är inte att vi har för lite skatter. Vi har världens näst högsta skattetryck och har skatt på saker som många länder inte ens tänkt på. Det är inte hur höga skatter man har som ger välstånd i ett land. Det är hur skattepengarna används som är viktigast.

  Det bästa sättet att omfördela från rika till fattiga är att ha en progressiv inkomstbeskattning, vilket Sverige har. Boendet genererar inga inkomster, men det gör arbete. Att beskatta folks boende tycker jag är fel, men jag förstår att du inte delar min uppfattning.

 5. Göran Hådén Says:

  Självklart är det viktigast hur skattepengarna används och det finns inget egenvärde i höga skatter. Tyvärr är inkomstskatter enklare att smita ifrån än fastighetsskatten, men visst är det bra med en omfördelande effekt även där. Skatt på boende ska främst betalas av de som har särskilt värdefulla boenden.

 6. Platt fall med platt skatt för Centern? « Hållplats Hådén Says:

  […] Moderaterna har förvisso också gjort rika rikare och fattiga fattigare sedan de tog makten i Sverige 2006, men så långt som till platt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: