Att välja sina strider

Djurrättsrörelsen som i grunden har väldigt starka argument – hur lyckas de misslyckas?

En stor orsak tror jag är oförmågan för många i rörelsen att välja sina strider och verktyg. I Umeå har vi just nu ett klockrent exempel när Djurrättsalliansen gång på gång demonstrerat utanför butiken Art & Eco som säljer etiskt, ekologiskt, lokalt och fair-trade-tillverkade kläder, samt second hand. Två (2) av de begagnade plaggen är pälsar och det är därför Djurrättsalliansen gång på gång blockerar skyltfönstret och skrämmer bort människor från butiken.

Miljöförstöring som drabbar djur verkar större delen av djurrättsrörelsen inte bry sig så mycket om. Men borde inte allt onödigt lidande som vi utsätter djur för vara lika illa?

Art & Ecos kläder är alltså miljöanpassade och gynnar därför djuren. Missgynnar då Djurrättsalliansens demonstrationer djuren? Till en början absolut, men sedan media upprepade gånger uppmärksammat frågan så har ju Art & Eco faktiskt fått massor av gratis reklam.

Sammanfattningsvis försökte alltså Djurrättsalliansen göra något bra för djuren, men åstadkom istället något dåligt, vilket sedan ändå vändes till något bra tack vare media. Det hela kanske var en riktigt listig plan från Djurrättsalliansen? 🙂 Eller inte…

Låt mig därför avsluta med några tips för den som vill vara så effektiv som möjligt i att göra något för djuren:
1. Påverka partierna direkt till bättre lagstiftning. Här finns en stor outnyttjad potential. De flesta svenskar är ju redan emot päls till exempel. Hur man kan gå till väga har jag tidigare skrivit om här.
2. Läs de här råden för radikala rörelser.
3. Punkt 2 kan på individnivå kompletteras med att bjuda köttätare på god vegetarisk mat.

På riksnivå har Djurrättsalliansen genomfört en fantastisk lobbyism för grisarna och minkarna. Radikala krafter är också nödvändiga för att förskjuta debatten. Men man måste ändå försöka se helheten och välja sina strider för att nå maximal framgång eller åtminstone ta sig framåt.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Bonus: Johnny, 39, tvingades äta vegetarisk lunch

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Att välja sina strider”

  1. Marie Says:

    Det här är precis det jag tänkt på med Djurrättsalliansen också, de gör så mycket bra saker som hotas svärtas av till synes oigentänkta ganska talibanlika aktioner. Vad jag förstått dock är att miljöaspekten egentligen inte har någon större plats i deras filosofi, utan tänket är ganska svart-vitt djurens rätt till ett individuellt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: