Samtal om tillväxt

Ett intressant samtal om tillväxt finns att lyssna på här. Det är 40 minuter långt, från Filosofiska rummet i radio P1.

Etiketter:

Ett svar to “Samtal om tillväxt”

 1. Vän av hållbarhet Says:

  Vid 7:23 och framåt i sändningen ”Tillväxten och det hållbara välståndet” i P1 från söndag 13 mars 2011, poängterar Johan Norberg att ”… under de senaste 100 åren så har vi nästan halverat vår arbetstid i västvärlden (”och ändå har vi fått det ekonomiskt bättre” tillägger programledare Lars Morgensen) och det hade ju inte varit möjligt om vi inte hade kunnat producera mer under den tid som vi faktiskt då arbetar”.

  Jag är förvånad över att Kenneth Hermele som humanekolog inte upplyste Johan Norberg om vad som i väldigt stor utsträckning har möjliggjort denna tillväxt, nämligen extraktion och förbränning av fossila bränslen.

  Visst har den effektivisering som skett under de senaste 100 åren en teknologisk utveckling att tacka, men vi får inte glömma bränslet som driver maskinerna. Dessa maskiner som banat väg för effektiviserad transport, matproduktion, byggnation, kommunikation etc. etc.

  Dagens energiförbrukning består till 80% av fossila bränslen. Alltså icke-förnybara källor av energi. Den enligt dagens ekonomiska paradigm heliga tillväxten som lovar guld och gröna skogar har ett utgångsdatum. Oljan beräknas ta slut om 50 år, gasen om 150. (http://www.worldometers.info/) Uranet endast i minimala mängder år 2100. Men det är inte bara de fossila bränslena som är av begränsad kvantitet utan även metaller och mineraler. Tyvärr är vi även beroende av dessa i produktionen av tekniska lösningar som eventuellt skulle kunna ersätta den energi vi idag får från fossila bränslen, som t.ex. ämnena indium och gallium som används i produktion av solpaneler. (Richard Heinberg, Peak Everything: http://www.youtube.com/watch?v=2p6U-ZvR5Yk&feature=related)

  I ”The Deakin Lectures 2010” höll Tim Jackson en föreläsning där han ställer frågan hur det är möjligt för ett ständigt växande sub-system, låt oss kalla det ekonomin, att kontinuerligt fortsätta att växa inom ett finit system, låt oss kalla det planeten. (http://fora.tv/2010/06/09/Tim_Jackson_Prosperity_Without_Growth)

  Som svar på det skulle jag vilja säga att vi måste tänka om i hur vi ser på ekonomi och tillväxt. Vi måste se naturen som den mest grundläggande variabeln i den ekonomiska ekvationen. Vi måste se till den ränta som naturkapitalet erbjuder oss. Vad är den naturliga tillväxten?
  Konsten är att leva på räntan, för att inte göra anspråk på det finita kapitalet.

  Såsom ett ekonomiskt system tillslut kollapsar om utgifterna är större än intäkterna kollapsar även naturen om resursförbrukningen är snabbare än återhämtningstakten, eller om kvantiteten miljöfarliga utsläpp är större än absorberingskapaciteten.

  Det är enkel matematik, simpel logik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: