73 procent för De Gröna i Vauban

Den kanske största valframgången någonsin för ett grönt parti kom ikväll. I den tyska delstaten Baden-Württemberg – som har fler invånare än Sverige och ungefär lika stor ekonomi – så fick De Gröna 24 procent, vilket gör att de lär få bilda en delstatsregering där Socialdemokraterna blir det mindre partiet!

I städerna gick det ännu bättre – i till exempel Heidelberg fick De Gröna 37 procent och i stadsdelen Vauban i Freiburg hela 73 procent!

Framgången är extra spektakulär då det de senaste 58 åren varit borgerlig majoritet i delstaten. Tidernas första gröna ministerpresident blir nu Winfried Kretschman om inget oväntat händer.

De tyska gröna har radikaliserats och skördar nu historiskt stora framgångar, vilket jag tidigare bloggat om här och här.

Analysen i svenska tidningar är att valet var ett kärnkraftsval. Men De Gröna sjönk faktiskt tillbaka i opinionsstöd på slutet. Däremot så har De Gröna sedan länge gynnats betydligt av sitt motstånd mot tågstationen Stuttgart21 som sägs behövas bland annat för höghastighetstågen.

Intressant? Andra om , , , , ,

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “73 procent för De Gröna i Vauban”

  1. När blir MP större än S? « Hållplats Hådén Says:

    […] som leder Tyskland efter valet 2013 inte längre framstår som någon utopi. De gröna har redan tagit över delstaten Baden-Württemberg som är större än Sverige. I stadsdelen Vauban röstade inte mindre […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: