M och KD sänkte EU:s klimatmål

Europaparlamentet hade i dag chansen att kräva en skärpning av EU:s utsläppsmål, men förslaget föll.

– De närvarande svenska moderaterna och kristdemokraterna avgjorde den här omröstningen. Det är bedrövligt, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.

Omröstningen gällde en resolution om att EU:s utsläpp av växthusgaser måste minska med 30 procent till 2020, istället för dagens mål på 20 procents minskning.

Men ett konservativt ändringsförslag som vattnade ur de här ambitionerna vann med endast tre rösters marginal, tack vare stöd från de tre närvarande svenska moderaterna och kristdemokraterna. Resultatet blev nu så försvagat att gröna, socialister och liberaler röstade emot hela resolutionen och den föll.

– Det här är svagt av företrädare för de svenska regeringspartierna, och det bekräftar att den svenska klimatpolitiken har för låga ambitioner, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.

Efter det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn har EU behållit sitt mål på 20 procent utsläppsminskning till 2020. Sedan dess har kostnaden för att möta klimatmålen gått ner och vi ligger redan nära dagens mål.

– Att då fortsätta insistera på 20 procent är att sakta ner utvecklingen när vi desperat behöver ambitiösa klimatmål. Allt annat är oansvarigt mot kommande generationer, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Annons

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: