Är fem liv mer värt än ett?

Ett klassiskt test på utilitaristiskt tänkande är följande: Tänk dig att du står på en perrong och ser en vagn snabbt rulla mot fem människor på spåret. Om du drar i en spak växlar vagnen över på ett annat spår, vilket räddar livet på de fem människorna, men dödar en annan människa som finns på det nya spåret. De flesta svarar att de skulle dra i spaken.

En annan variant av samma dilemma ger dock ett annat utfall. Då handlar det inte om att dra i en spak, utan om att knuffa ner en annan människa framför tåget, innan det hinner döda de fem människorna. De flesta svarar att de inte skulle göra det.

Hjärnstudier visade att i beslutet om att dra i spaken, så aktiverades delar i hjärnan som har med vårt förnuft att göra. I beslutet om att knuffa ner någon på spåret, blev vi däremot känslostyrda.

Om du ser ett barn som håller på att drunkna – skulle du kasta dig i vattnet för att rädda barnet, även om det förstörde klädesplagg värda 3000 kr för dig? Förmodligen skulle de flesta det.

Just nu pågår en gigantisk svältkatastrof på Afrikas horn, en extrem torka som delvis kan bero på klimatförändringarna. Där kan ett människoliv nu räddas för cirka 20 kr. De flesta kommer ändå inte att dela med sig av några pengar dit, men du kan välja att vara en av livräddarna.

Genom massmedia är det lätt att få uppfattningen att en svensk är värd minst 100 gånger så mycket som en somalier, med tanke på hur lite uppmärksamhet händelser som den här svältkatastrofen får.

Men även för den som anser att en svensk är 100 gånger så mycket värd som en somalier, så borde det sett till exemplen ovan vara självklart att dela med sig mer till de som bäst behöver det. Du kan bli en givare här och/eller genom engagemang för en bättre värld.

Eftersom de flesta inte klickar på länkar, så kanske flera liv extra räddas genom att jag även skriver här att man kan sms:a AKUT TORKA till 72 900 för att bli en givare av 100 kr. För dem som tycker att fem liv är värt mer än ett biobesök.

Annonser

Etiketter:

3 svar to “Är fem liv mer värt än ett?”

 1. Helena Karlfeldt Says:

  Du menar, är fem liv värda mer än tre chipspåsar? Jag skickade iaf ett sms.

  Jag är skeptisk till likheten mellan exemplet att dra i spaken och att knuffa ner någon på spåret. Hur kan man känna sig säker på att tåget kommer stanna om man knuffar ner en person, om han är aldrig så tjock? Finns inte en risk att sex personer dör istället? Jag har läst ursprungliga formuleringen i studien, men jag tycker inte att dessa studier håller som exempel på hur människor är irrationella. Finns andra scenarior med risktagande som finns mindre att invända mot.

 2. Göran Hådén Says:

  Håller med om att det är svårt att konstruera klockrena exempel, men jag tror att de flesta som svarar förstår syftet med frågan.

  Men ger de andra scenariorna du refererar till samma utfall?

 3. Monica Says:

  Tror vi är ovanligt många som skänt pengar den här gången. Har egentligen inget belägg för det, men den här katastrofen tror jag har berört på ett sätt som svältkatastrofer sällan gör.
  Kan f ö hålla med om att jämförelsen med tåget haltar lite, men ibland får man acceptera att allt inte blir perfekt. Det är liksom del av att vara människa.

  /Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: