Världens högsta skatter i Sverige? Nej.

Bilden av Sverige som ett högskatteland är en myt. Den effektiva skattesatsen på privata inkomster är lägre i Sverige än i många andra EU-länder. Dessutom pekar den svenska skattetrenden nedåt – tvärt emot trenden i de stora och skuldtyngda EU-länderna.

Det framgår av KPMGs årliga internationella undersökning av utvecklingen på inkomstskatteområdet som genomförts i 96 länder.

Annonser

Etiketter:

28 svar to “Världens högsta skatter i Sverige? Nej.”

 1. Mikael Says:

  Nej, det är inte effektiv skatt man räknar. Då hade man inkluderat arbetsgivaravgifter (30%) och moms (25%).

  Dessutom framgår att vi har högst marginalskatt,vilket innebär att tjänar man tillräckligt mycket så jo, då har vi högst skatt.

 2. Rasmus Says:

  Dessutom når man den högsta marginalskatten vid relativt låga inkomstnivåer.

 3. Göran Hådén Says:

  Det går förstås att räkna på olika sätt, men totalt sett är det uppenbart inte rimligt att beskriva det som att Sverige har världens högsta skatter.

 4. Kent Says:

  Nej, sverige har hög skatt, men den förenklande beskrivningen ”högsta skatter i världen” är inte sant.

  Jag tycker nuvvarande skattenivå är ok, ingen större anledning att sänka mer.

  Personligen skulle jag kunna tänka mig att betala mer i skatt, men det under förutsättning att pengarna läggs på vettiga saker, tex:
  – bättre sjukvård (speciellt tandvård)
  – bättre stöd till de VERKLIGT svaga (missbrukare, kriminella) eftersom jag är övertygad om att detta lönar sig i längden rent ekonomiskt…
  – satsa på infrastrukturen med lite mer visioner (mer tunnelbana o likn. OCH bättre vägar etc)

  • Marcus Says:

   Att du är villig att frivilligt betala mer i skatt ger dig inte rätt att med statens våldmonopol tvinga mig att ”betala” mer.

   Skatt är rån!!

   • Kent Says:

    Det är vad det betyder att leva i en modern demokratisk stat…

    Vi bestämmer oss (genom majoritet) vilka regler vi vill leva efter inklusive lagar, skatter, rättigheter/skyldigheter etc och sedan måste alla rätta sig.

    Vad jag uttryckte var bara en åsikt så du har all rätt att inte hålla med och argumentera för det, men att säga att jag ”tvingar” dig är bara fånigt.

    Jag tycker nuvvarande skattetryck är rimligt i de flesta fall (det finns alltid udda undantag).

 5. Niklas Says:

  Mikael: För att ens komma över 50% som total beskattning av inkomsten måste du tjäna över 200 000 i månaden, 2,4 miljoner/år. För att komma upp i 55% måste du tjäna ungefär 2,5 miljoner i månaden, dvs 30 miljoner/år. Kan du inte undvara 15 miljoner om du har en sån inkomst så varsågod och lämna landet…

 6. Paradigm Says:

  Det intressanta är väl hur mycket köpkraft man får efter skatten är betald?

  Noterar för övrigt att ditt inlägg bara är inledningen av Helena Robertssons artikel som du klistrat in här. Eller vad det en robot som gjorde det ; )

 7. Fjällis Says:

  Problemet med artikeln är att arbetsgivaravgifterna på 31,42 procent inte inkluderas i den svenska siffran. Gör man det får men en annan och mer korrekt bild av det svenska skattetrycket. På en inkomst på 675000 blir arbetsgivaravgifterna 212085 kronor.

 8. ganska missvisande inlagg Says:

  Rekommenderas att du bemödar dig läsa rapporten mer i detalj den innehåller vissa faktafel vad gäller sveriges situation kan naturligtvis även vara fallet för jämföresleländerna men det har jag för lite kunskap om för att kunna kommentera. Vidare är väl som nämnts ovan världens högsta skatter ett relativt subjektivt begrepp, arbetsgivaravgifter, moms….. Generellt kan man väl säga att Sverige har väldigt höga inkomstskatter o moms i en global jämförelse medans vi har väldigt låga arvs o förmögenhetskatter = Lätt att vara rik svårt att bli rik 🙂

 9. Niklas Says:

  Fjällis: De har ju inte räknat med arbetsgivaravgifter i andra länder heller, det är en jämförelse av inkomsskatt, i den ingår inte skatt på arbetsgivaren.

  • Fjällis Says:

   Om man ska kunna jämföra det totala skattetrycket är det rimligt att man tar med HELA skatten, alltså även arbetsgivaravgifterna. Annars blir ju jämförelsen missvisande, eftersom arbetsgivaravgifterna i Sverige är den största delen av skatten för de allra flesta. Dessutom är det så att i somliga länder ingår de social avgifterna i den skatt dras från bruttolönen. I Sverige döljer man de sociala avgifterna genom att kalla de arbetsgivaravgifter som betalas av arbetsgivaren – innan löntagaren får se sin bruttolön. Oftast är de inte ens omnämnda på lönebeskedet.

  • Petter Says:

   Ovanligt korkad replik, andra länder har nästan ingen arbetsgivareavgift, så varför räkna med den? Särskilt allmänna löneavgiften i arbetsgivareavgiften, 9 %, är ren skatt. Så snacket om att man inte betalar statlig skatt under en viss inkomst är bull…. I Sverige finns ingetr konservativt parti längre, t o m Moderaterna är socialister med internationella mått mätt.

   • Kent Says:

    Det finns visst en motsvarighet till arbetsgivaravgifter i andra länder i form av olika sociala avgifter!
    Jag kan inte exakta siffror, men kan säga att de i tex tyskland är lång ifrån försumbara!

    Men naturligtvis är det så att en väldigt intressant jämförelse vore att även jämföra det totala ”skatteuttaget” för olika lönenivåer inklusive sociala avgifter, löneskatt, moms etc

    Samtidigt måste man ju då också ta hänsyn till prisnivåer och lönenivåer?

    Jag har för mig att jag sett jämförelser av typen ”Hur många timmar måste en genomsnittlig X (=yrke) jobba för att kunna köpa Y (=en produkt)”, det skulle kunna vara intressant om man pratar om total levnadsstandard, vilket ändå är nåt som är en mer rättvis jämförelse?

   • Niklas Says:

    Ovanligt korkat högerspöke skulle jag snarare säga, självklart tar andra länder ut sociala avgifter, etc från arbetsgivaren, till och med i din typs älskade USA, se t.ex. Federal Insurance Contributions Act tax.

  • Nitta Chamnil Says:

   Arbetsgivarafgift är INTE en skatt för arbetsgivaren. Mesta delen är en sociallön till arbetstagaren. Sänker du arbetsgivaravgiften så sänker du din lön.

   • Anna Says:

    Eh jo det är en skatt, den är obligatorisk, går till staten, och är i stor grad inte öronmärkt för någonting längre.

 10. Anders Says:

  Fakta är att Sverige har världens näst högsta totala skattetryck, Dannmark är etta. Många missuppfattningar här, tydligen har politikerna varit framgångsrika i att dölja sina skattuttag från ”average Joe” genom många och stora indirekta skatter.

 11. Nils Lindholm Says:

  I USA betalas inte den del av ‘arbetsgivaravgiften’ som är inkomstrelaterad in till Staten, utan av arbetsgivaren till privata försäkringsbolag.
  Därför kan USA synas ha låg skatt.
  Ja skatten är låg men totalkostnaden för att driva samhället runt är i USA kanske rent av högre än i Sverige.
  I Sverige får du hjärtat bytt för 900:- i maxbelopp i sjukvården, +1900:- i medicin =2700:-
  I Sverige får dun 680:- i a-kassa.
  I USA 30-50$ för medianen, har jag för mej.

 12. Anonym Says:

  Sverige har världens högsta skattetryck, d.v.s. totala skattebeloppet per år delat med BNP. Så, ja, Sverige har världens högsta skatter.

 13. Anonym Says:

  Sverige har inte världens högsta skattetryck, d.v.s. totala skattebeloppet per år delat med BNP. Så, nej, Sverige har inte världens högsta skatter.

 14. Magnus Says:

  Sverige har världen idag världens högsta skatt. Med sociala avgifter, källskatt, och statens skatt på bilar, tobak, alkohol m.m. Glöm inte moms som är 25 %. totalt betalar vi cirka 58%. Nog snackat! Basta:)

 15. Leif Nilsson Says:

  Helt fel tyvärr, det är det totala skattetrycket som är intressant. I dag betalar en svensk som tjänar 25 000 i månaden 17 200 kr i månadne i olika skatter. Skatt på lön är bara EN del, sen tillkommer moms etc. Sverige har världens högsta skattetryck.

 16. Anonym Says:

  men vem fasen bryr sig om vad andra länder har för skattetryck?
  Vi betalar sjuka pengar i skatt, svårare än så är det inte…
  Alla löntagare är glada över sina ca 33%
  Starta företag så får ni se hur kul det är med alla dessa underbara skatter och avgifter.

 17. Göran Hådén Says:

  Danmark, Belgien och Frankrike har högre skattetryck. Fler beroende på hur man räknar.

  Som högst låg de svenska skatterna på runt 50 procent av bruttonationalprodukten. Nu har de sjunkit till under 45 procent, en sänkning på över hundra miljarder kronor.

  Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer Sverige att vara nere på EU-genomsnittet 40 procent inom sex, sju år.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenska-skatter-sjunker

 18. Svängdörr Says:

  Det är inte sänkt skatt jag saknar i Sverige, det är det sunda förnuftet och de glada lynnet.

 19. Göran Hådén Says:

  Sverige nu nr 10 i EU: https://www.weforum.org/agenda/2017/08/these-are-the-countries-that-pay-the-highest-taxes-in-europe/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: