Reinfeldt: Är verkligen köphets livets mening?

Statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt tal till moderatstämman igår:

”Rätt omfattande funderingar finns i vårt svenska samhälle kring konsumtionssamhället. Är det livets mening? Flest prylar när vi dör vinner – är det det som är syftet? Också den här tanken: om alla konsumerade lika mycket som vi, klarar världen av det totalt sett?

Känslan av att vara lite mer försiktig med konsumtionen, göra den mer hållbar, bli mer rädd om man det man har. Ett ökat intresse för att sälja på Blocket och allt vad det heter, via nätet, det man har haft till någon annan. Familjer som diskuterar att avstå att ha julklappar på julafton. Stressen som många känner av, en sorts hets att konsumera och kanske ännu värre för de som inte alls har råd. Den typen av frågor är oerhört viktiga att lyssna in för ett nyfiket parti som lyssnar på människors vardag.”

Lyssna och titta här, 10.18-11.25 in i talet uttalas orden ovan. Intressant resonemang även i P1:s Studio ett idag om de här uttalandena från Reinfeldt. Tolv minuter långt från 1.17.40 här.

Att en svensk statsminister säger så här är en milstolpe för den konsumtionskritiska rörelsen. Ord är ett avgörande steg på vägen till handling och även om orden aldrig skulle leda till handling för just Reinfeldt, så kan de göra det för andra. Hela debatten förskjuts i vår riktning och gör det lättare för andra makthavare att öppet våga ifrågasätta köphetsen.

Etiketter: , , ,

5 svar to “Reinfeldt: Är verkligen köphets livets mening?”

 1. Simon Rosén Says:

  Han lär ju inte ha några bra lösningar, men det är bra att frågan kommer upp på dagordningen.

 2. tobiasekstromTobias Ekstrom Says:

  Ett framgångsrecept som används igen. Först vara ett alternativ till Socialdemokraterna som arbetarparti och nu ett alternativ i köphetsens tidevarv som miljöparti. Men är det trovärdigt? Knappast.

 3. Martin Says:

  Man kan välja att tolka Reinfeldts yttrande som ett steg i rätt riktning heller vara dystopisk, Tror att det behövs fler gröna kämpar som vågar se positiva tecken- där är du ett föredöme Göran!

 4. Göran Hådén Says:

  Tack Martin! Uttalandet lär som sagt ge positiva ringar på vattnet oavsett Reinfeldts intentioner.

 5. Citat ur Moderaternas idéprogram | Hållplats Hådén Says:

  […] fiender”. Det var kanske därför som Reinfeldt tog sista chansen att flörta rejält med just ”tillväxtens fiender”, ett dygn innan idéprogrammet med ovanstående […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: